Arama Logo

Şampiyonlar Ligi marşının ve logosunun gizemi

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde heyecan yeniden yaşanmaya başlıyor. Avrupa, hatta dünyanın kulüpler bazında en büyük organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi ile ilgili, bu kadar yakından takip etmemize rağmen fazla bilinmeyen ilginç detaylar da var! En çok izlenen turnuvalardan olan Şampiyonlar Ligi’nin neredeyse ezbere bildiğimiz logosu ve müziği ile ilgili ilginç bilgileri sizler için derledik.




12
EZBERE BİLDİĞİMİZ AMA BİLMEDİĞİMİZ!..

Şampiyonlar Ligi’nin logosu nereden esinlendi, kim tarafından tasarlandı, anlamı ne? Devler Ligi’nin ezbere bildiğimiz müziğinin az bilinen gerçekleri neler?

EZBERE BİLDİĞİMİZ AMA BİLMEDİĞİMİZ!..
11
ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI YAZARI

UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı Tony Britten tarafından 1992 yılında düzenlenmiştir. Marş'ın sözleri müsabakanın resmi dilleri olan İngilizce, Almanca ve Fransızca dan oluşmaktadır. Kraliyet Filarmoni Orkestrası tarafından çalınmış ve St. Martin Akademisi korosu tarafından seslendirilmiştir. Marşın içinde geçen sözler; Die Meister, Die Besten, Les Grandes équipes, the champions sözleri; efendiler, en iyiler, büyük takımlar, şampiyonlar anlamına gelmektedir.

ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI YAZARI
10
MARŞI NASIL BESTELEDİ?
UEFA Şampiyonlar Ligi marşının yazarı Tony Britten anlatıyor: "O dönem bir reklam ajansıyla çalışıyordum. Ajansım, coşkulu bir marş yazmamı istedi. Sonrasında müziğin UEFA'nın yeni turnuvası için istendiğini öğrendim. Tüm tarz müzikleri dinledim. Hiçbiri içimde coşkuyu artırmıyordu. Klasik müzik plaklarını takmaya başladım. Evde yatıyordum. George Handel'in 'Zadok the Priest' marşı çıktı. İçimde bir coşku uyandı. Piyano, davullar, yaylılar... Bu olacak dedim. O an hızlıca düzenledim ve notaları kağıda geçirdim. Ajansta dinlettim, beğendiler. UEFA da müziği çok beğendi. Ben 'Peki sözler ne olacak?' dedim. Daha önce bir söz olacağına dair düşünceleri yoktu. Sözleri İngilizce olarak yazmaya başladım. Bir dil uzmanı tuttum ve marşa uygun şekilde her bir kıtadaki birer mısrayı UEFA'nın diğer resmi dilleri Fransızca ve Almanca'ya çevirttim. Marş bu şekilde ortaya çıktı."
MARŞI NASIL BESTELEDİ?
9
TAÇ GİYME TÖRENİNDEN SAHALARA!

Dünyaca ünlü Alman bestekar George Frideric Handel’in 1927 yılında Britanya’da tahta çıkan 2. George için bestelediği ‘Taç giyme töreni’ marşı, Şampiyonlar Ligi müziğinin de çıkış noktasıdır. Kraliyet Müzik Koleji mezunu bestekar Tony Britten tarafından son halini alan Şampiyonlar Ligi marşında sözler İngilizce, Fransızca ve Almanca’dan oluşur. 

TAÇ GİYME TÖRENİNDEN SAHALARA!
8
FRANSIZCA, ALMANYA VE İNGİLİZCE

6 kıtadan oluşan marşında bir ilginç noktası da, tüm kıtalardaki mısraların Fransızca, Almanca ve İngilizce olmasıdır. 

FRANSIZCA, ALMANYA VE İNGİLİZCE
7
ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI’NIN ORJİNAL SÖZLERİ

Ce sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Une grande réunion
Eine grosse sportliche Veranstaltung
The main event

ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI’NIN ORJİNAL SÖZLERİ
6
ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI’NIN ORJİNAL SÖZLERİ

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

ŞAMPİYONLAR LİGİ MARŞI’NIN ORJİNAL SÖZLERİ
5
‘LOGOYU DUVARA TUTTULAR, SEÇTİLER’

UEFA, 1993/94 sezonundan itibaren kullanılması için yeni logo konusunda 50 farklı tasarımcıdan 50 farklı tasarımı dikkate aldı. Tasarım yarışmasının galibi ise bir tasarım şirketi sahibi olan Phil Clement oldu. Clement, tasarımın ortaya çıkışını anlatırken bir röportajında ‘Muhtemelen dünyanın en evrensel logolarından biri oldu. Çünkü logoyu nerede kullanırsanız kullanın çok güzel görünüyor’ dedi. Clement, nasıl kazandığını da anlatırken ‘Diğer tasarımları görmedim. Odadan içeriye girdim, tasarımımı duvara tuttular ve benim tasarımımı seçtiklerini söylediler’ ifadelerini kullandı.

‘LOGOYU DUVARA TUTTULAR, SEÇTİLER’
4
LOGO İKİ RESMİ OLMAYAN İKİ TEORİ

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin logosu hakkında iki önemli teori var. Bu konu hakkında logonun tasarımcısı Phil Clement’in bile net bir açıklaması bulunmuyor.

LOGO İKİ RESMİ OLMAYAN İKİ TEORİ
3
İLK TEORİDE GALATASARAY!

1993/1994 sezonundan bu yana kullanılan yeni logo tasarımının, o sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılan 8 takımı temsil ettiği, teorilerden ilki olarak öne çıkıyor. O sezon Şampiyonlar Ligi’ne elemede Manchester United’ı eleyen Galatasaray’ın yanı sıra AC Milan, Barcelona, Monaco, Porto, Spartak Moskova, Anderlecht ve Werder Bremen yer alıyordu. Bu 8 yıldızın, o sezon kullanılmaya başladığı için bu sekiz takımı temsil ettiği iddia ediliyor. Ancak buradaki önemli noktalardan biri, turnuvada yer alan Spartak Moskova’yı temsil eden bir yıldızın Şampiyonlar Ligi jeneriğinde Rusya’dan yükselmemesi… Turnuvaya katılan diğer 7 takımın yer aldığı ülkelerden bir yıldız yükselirken, bir yıldız da İngiltere’den yükseliyor.

İLK TEORİDE GALATASARAY!
2
CLEMENT’İN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

Dünyanın belki de en bilinen logolarından birini tasarımcısı olan Phil Clement, İngiliz basınına tasarım hakkında verdiği röportajında fikrin çıktığı noktanın o sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılan takımlar olduğunu söylemişti. Ancak Clement, İngiltere’den jenerikte neden bir yıldız yükseldiğine dair bir detay vermedi. Clement, 2014 yılında verdiği röportajında ‘8 takımın mücadele edeceği bir lig sistemi olacaktı. Ben de logoya 8 yıldız koymayı düşündüm’ ifadelerini kullanmıştı.

CLEMENT’İN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI
1
İKİNCİ TEORİ İSE KURUCU ÜYELER

Diğer teoride ise yıldızların organizasyonun kurucu kulüplerinin temsil edildiği üzerine… Burada Şampiyonlar Ligi kurucu üyeleri olan Club Brugge, PSV, Rangers, Marsilya, CSKA Moskova, Porto, AC Milan ve Göteborg’un temsil edildiği iddia ediliyor.

İKİNCİ TEORİ İSE KURUCU ÜYELER