Arama Logo

2018/19 sezonuna damga vuran VAR kararları!




19
SEZONA DAMGA VURAN 'VAR' KARARLARI
Video Hakem Sistemi'nin uygulandığı ilk sezonda birçok aksaklık yaşandı, hatalı kararlar verildi, bir kısmı kulüpleri adeta çileden çıkardı. İşte VAR'ın karıştığı veya karışması gerektiği halde karışmadığı kulüpleri isyan ettiren anlar...
SEZONA DAMGA VURAN 'VAR' KARARLARI
18
GÖZTEPE - ANKARAGÜCÜ

Spor Toto Süper Lig'in 34. haftasında VAR, adeta kümede kalan ve küme düşen takımları değiştirdi. Göztepe'nin kullandığı frikik sırasında Ankaragücülü Cebrail Karayel, elini uzattı ve topun yönünü değiştirdi. Cüneyt Çakır, çok hızlı gerçekleşen bu pozisyonu ilk anda fark edemedi. VAR uyarısıyla pozisyonu monitörden izleyen Cüneyt Çakır, penaltı kararı verdi. Topun başına gelen Deniz Kadah, 84. dakikada golü attı ve Göztepe ligde kaldı. Şayet, bu pozisyonda penaltı verilmeseydi ve Göztepe ile Ankaragücü 1-1 berabere kalsaydı, kümede kalan Bursaspor olacaktı.

GÖZTEPE - ANKARAGÜCÜ
17
GALATASARAY - KONYASPOR

Galatasaray ile Konyaspor arasında 23 Kasım'da Türk Telekom Stadyumu'nda oynanan mücadelenin 87. dakikasında, yeşil beyazlılar lehine verilen penaltı kararı ve o dönem Galatasaray'da forma giyen Serdar Aziz'n gördüğü kırmızı kart sezona damga vuran anlardan biri oldu. Serdar Aziz ile Skubic arasında yaşanan pozisyondan sonra penaltı noktasını gösteren Hüseyin Göçek, daha sonra VAR Halis Özkahya ile telsiz aracılığı ile görüştü. Sporx'in hakem Göçek ile VAR Özkahya arasındaki diyalogları da ortaya çıkardığı karara Galatasaray camiası uzun süre itiraz etti ve VAR kayıtlarının halka açıklanmasını talep etti.

GALATASARAY - KONYASPOR
16
FENERBAHÇE - GALATASARAY

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan karşılaşmanın 73. dakikasında sarı-lacivertlilerin Eljif Elmas ile attığı golün öncesinde; Dirar ile Feghouli arasındaki pozisyona VAR incelemesi yapıldı! Golden sonra hakem Ali Palabıyık, uzun süre onay bekledi. VAR hakemi Bülent Yıldırım'ın onayından sonra gol kararı verildi. Galatasaray camiası uzun süre bu karara itiraz etti. Ayrıca, Mehmet Topal'ın Martin Linnes'in göğsüne gelen tekmesinde de ikinci sarı karttan kırmızı kart olduğu ve VAR'ın uyarması gerektiği ifade edildi.

FENERBAHÇE - GALATASARAY
15
YENİ MALATYASPOR - BAŞAKŞEHİR

3 Mart'ta oynanan mücadelede Başakşehir'in kazandığı penaltı kararı, büyük tartışma yarattı. Arda Turan, karşılaşmanın 43. dakikasında yer kaldı ve hakem Aydınus penaltı noktasını gösterdi. Yeni Malatyasporlu futbolcular bu karara yoğun bir şekilde itiraz etti. Fırat Aydınus, VAR'dan da onay bekledi. VAR'dan gelen onay üzerine penaltı kullanıldı. Maçtan sonra yorum yapan hakem otoritesi Erman Toroğlu, bu pozisyonda faulü Arda Turan'ın yaptığı yorumunu yaptı.

YENİ MALATYASPOR - BAŞAKŞEHİR
14
BURSASPOR - FENERBAHÇE

Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Bursa'da oynanan mücadele hem bir ilki yaşattı, hem de sarı lacivertlilerin büyük itirazlarına neden oldu. Fenerbahçe'nin Soldado ile öne geçtiği maçta Bursaspor, 89. dakikada Aytaç Kara ile eşitliği sağladı. Golden sonra Cüneyt Çakır, VAR Hüseyin Göçek tarafından uyarıldı. Çakır, golden sonra VAR monitörüne gitti ve bir müddet izledikten sonra yardımcısı Bahattin Duran'ı da yanına çağırdı. İkili gol kararına hükmetti. O dönem yayıncı kuruluş için pozisyonları yorumlayan Bünyamin Gezer, "Golden önceki pozisyonda Valbuena'ya çok net faul var. Aytaç Kara'nın kafa vuruşu için hakem arkadaşlarımla görüştüm yüzde 80 ofsayt görüşü hakimdi. Bursasporlu futbolcu aksiyon alanı içinde yer alamaz" yorumunu yaptı.

BURSASPOR - FENERBAHÇE
13
GÖZTEPE - SİVASSPOR

Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında İzmir'de oynanan Göztepe ile Sivasspor arasındaki mücadelede ise bir ilk yaşandı. Sivasspor'un 32. dakikada attığı golde, VAR Suat Arslanboğa'nın çizdiği ofsayt çizgisi tartışma yarattı. Hakem otoriteleri, VAR çizgisinin top ayaktan çıktıktan 3-4 saniye sonra çekildiği ve ofsayt olan golün geçerlilik kazandığı konusunda birleşti. Göztepe de maçtan sonra sitesinden bir açıklama yaparak bu duruma isyan etti.

GÖZTEPE - SİVASSPOR
12
RİZESPOR - GALATASARAY

Süper Lig'in 32. haftasında oynanan kritik mücadelede Galatasaray'ın kazandığı iki penaltı ve ev sahibi ekibin gördüğü kırmızı kart büyük tartışma yarattı. Galatasaray'ın kazandığı ilk penaltıda topun o an oyunda olmadığı itirazı yapıldı. İkinci golde ise bir kısım yorumcular Henry Onyekuru'ya yapılan müdahalenin penaltı için yeterli olmadığı görüşünü ortaya attı. Hakem, VAR uyarısıyla ekrandan izlediği pozisyonlarda penaltı kararı verdi. Emre Akbaba'nın ayağının kırıldığı pozisyonda ise Braian Samudio'nun kırmızı kartlık bir hareketi olmadığı halde ve VAR uyarısıyla monitörden izlenmesine rağmen kırmızı kart kararının ağır olduğu görüşünde birleşildi.

RİZESPOR - GALATASARAY
11
ANTALYASPOR - GALATASARAY

6 Ekim'de oynanan mücadelede Fernando Muslera'nın Antalyasporlu futbolcunun karnına gelen müdahalesi ve 90. dakikada yine Fernando Muslera'nın ceza alanı içinde rakibini itmesi tartışma yarattı. Maçın ilk dakikalarında Fernando Muslera'nın rakibinin karnına gelen tekmesi sonrası VAR'dan uyarı gelmemesine itiraz edildi. 90. dakikada ise Uruguaylı kalecinin rakibini ceza alanı içinde itmesi ancak penaltı kararı verilmemesi ve VAR'ın da uyarılmaması eleştirildi. Eski hakem Ahmet Çakar, ilk pozisyonda Muslera'ya kırmızı kart verilmemesi, ikincisinde ise penaltı kararının verilmesi gerektiği yorumunda bulundu.

ANTALYASPOR - GALATASARAY
10
KASIMPAŞA - FENERBAHÇE

Mücadelenin 40. dakikasında verilen karar konusunda hiçbir yorumu net bir karar veremedi. Düşük kamera sayısından ötürü, topun Hasan Ali Kaldırım'ın ayağından tam olarak hangi an çıktığı görülemedi ve VAR odasından gelen uyarı üzerine Fenerbahçe'nin attığı gol iptal edildi. Maçtan sonra konuşan bazı yorumcular 'Ofsayt' derken, kimisi 'Ofsayt değil' dedi ancak hepsinin birleştiği tek konu pozisyonun tam olarak görülemediğiydi. Maçı NTV'de yorumlayan Rıdvan Dilmen, derbi haricindeki maçlarda 6-7 kameranın, derbilerde ise 32 kamera ile çekim yapıldığını dile getirdi.

KASIMPAŞA - FENERBAHÇE
9
GALATASARAY - TRABZONSPOR

Türk Telekom Arena'da oynanan derbide hakem Ümit Öztürk birçok kararından ötürü ağır eleştirilirken, 54. dakikada Caleb Ekuban'ın ceza sahası içinde yerde kaldığı pozisyon en çok tartışmalı karardı. 54. dakikada Ekuban, Marcao ile girdiği pozisyonda yerde kaldı ve Trabzonspor cephesi penaltı bekledi. VAR'dan uyarı geldi ve hakem Ümit Öztürk pozisyonu incelemek için monitöre gitti. Ancak, Ümit Öztürk bu pozisyonda penaltı olmadığı kararına hükmedince maçtan sonra eleştiri oklarının hedefi oldu.

GALATASARAY - TRABZONSPOR
8
KAYSERİSPOR - FENERBAHÇE

Süper Lig'in 21. haftasında oynanan mücadelede hakem Alper Ulusoy'un kötü yönetimi ve VAR'dan gelmeyen uyarılar, sarı lacivertlileri isyan ettirdi. Mensah'ın birçok pozisyonda kırmızı kart sınırında fauller yaptığı belirtilirken, Şamil Çinaz'ın Mehmet Ekici'nin bileğine basması ve Victor Moses'ın yüzüne gelen sert darbeler nedeniyle Fenerbahçe cephesi itirazlarda bulundu.

KAYSERİSPOR - FENERBAHÇE
7
FENERBAHÇE - BAŞAKŞEHİR 3

Süper Lig'in 7. haftasında Rizespor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta VAR ile bağlantı kesilmişti ancak kritik bir durum olmadı. 8. hafta tekrar ve bu kez kritik bir noktada gitti. VAR sisteminin Türk Telekom'a ait UPS adındaki güç kaynağının, güç üretemez duruma gelmesi sonrası VAR ile bağlantı 6 dakika boyunca kesldi. Bu arıza sonrası hem ekranlar dondu, hem de ekranlardan görüntü gitti. Başakşehir'in 82. dakikada Elia ile attığı gol, tam bu arıza anına denk geldi. Yardımcısının ofsayt bayrağını kaldırması üzerine Ali Palabıyık, VAR'dan da onay bekledi ancak gelmedi. Palabıyık, yardımcısına uyarak golü iptal etti ancak hakem yorumcuları, bu pozisyonda ofsayt olmadığı konusunda birleşti.

FENERBAHÇE - BAŞAKŞEHİR 3
6
BURSASPOR - GALATASARAY

Galatasaray'ın Bursaspor'u 3-2 yendiği mücadele sonrası yeşil beyazlılar, hakeme ve VAR tarafından çekilen ofsayt çizgisine büyük isyan vardı. Galatasaray'ın attığı üçüncü golden önce Onyekuru'nun ofsayt pozisyonunda olduğu ancak VAR çizgisinin top ayaktan çıkmadan önce çekildiği yönünde bir itirazda bulundu. Maçtan sonra görüntüleri twitter hesabından paylaşan Bursaspor, "Top ayaktan çıkmadan çok önce çizilen ofsayt çizgisine, verilmeyen penaltıya ve Emre`ye çıkmayan ikinci sarı karta çocuklar bile kanmaz. Kalem de siz de düdük de ama vicdan nerede!" ifadelerini kullandı.

BURSASPOR - GALATASARAY
5
BURSASPOR - GÖZTEPE

Spor Toto Süer Lig'in 33. haftasında oynanan mücadelede Göztepe, Bursaspor karşısında Alpaslan Öztürk ile 11. dakikada bulduğu gol VAR incelemesinin ardından iptal edildi. Göztepe cephesinin isyanı, birkaç santim ile pozisyonun ofsayt göründüğü ancak VAR'ın ofsayt çizgisini top ayaktan çıktıktan sonra çektiği yönündeydi. Göztepe Teknik Direktörü Tamer Tuna, maçtan sonra yaptığı açıklamada, "Kola çekilen bir çizgi var, bana bir açıklama yapıldı. Çok tartışılacak bir şey. Aşırı şüphelerim var. Daha önce de yaşadık. Topun çıkış anı, saliselerin hesap edildiği bir an. O anı biraz geciktirse klavyenin başındaki teknisyen, bir saniye 10 metre depar atan oyuncular var." dedi.

BURSASPOR - GÖZTEPE
4
ÇAYKUR RİZESPOR - BEŞİKTAŞ

Beşiktaş'ın 7-2 kazandığı maç sonrası, VAR sisteminin çalışmadığının anlaşılması ve bunun takımlara bildirilmemesi, özellikle ev sahibi takımda büyük bir infial yarattı. Rizespor, yedikleri iki golün ofsayt olduğunu ve lehlerine verilmesi gereken bir penaltı kararının da atlandığını iddia etti.

ÇAYKUR RİZESPOR - BEŞİKTAŞ
3
KONYASPOR - FENERBAHÇE

16 Şubat'ta Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe - Konyaspor maçından sonra yeşil beyazlılar, isyanlarını sosyal medya üzerinden gösterdi. Fenerbahçeli Martin Skrtel'in Konyasporlu Leonard Zhuta'ya yaptığı sert müdahale sonrası Fırat Aydınus, Slovak stoperi sarı kart ile cezalandırdı. VAR hakemi Serkan Çınar, Aydınus'a herhangi bir uyarı göndermedi. Konyaspor ise 33. dakikada VAR uyarısıyla Adis Jahovic'in kırmızı kartı sonrası 10 kişi kaldı. Konyaspor maçtan sonra Zhuta'nın ayağının fotoğrafını sosyal medyaya koydu. Konyasporlu Ömer Ali Şahiner ise maçtan sonra, 'VAR hakemleri 16. dakikadan sonra gelmiş.' isyanında bulundu.

KONYASPOR - FENERBAHÇE
2
ANTALYASPOR - BAŞAKŞEHİR

18 Şubat'ta oynanan Antalyaspor - Başakşehir maçına yine VAR damgasını vurdu. Maçın 19. dakikasında Arda Turan’ın ‘Top benden çıktı’ demesine rağmen kararını değiştirmeyerek taç atışını Medipol Başakşehir’e veren Kalkavan, karara itiraz eden Antalyasporlu savunma oyuncusu Nazım Sangare’ye sarı kart gösterdi. 39. dakikada ise Emre Belözoğlu’nun dirseği boğazına gelen Charles yerde kalırken iki oyuncu arasında gerilimli anlar yaşandı. Oyuncular arasındaki itişmeyi izleyen ve ‘VAR’a gitmeyen hakem Kalkavan kimseye kart göstermedi ve oyun kaldığı yerden devam etti. 60. dakikada ise topla birlikte ilerleyen Antalyasporlu Nazım Sangare, Robinho’nun arkadan bileğine basması nedeniyle acı içinde yerde kaldı. Ancak maçın hakemi Mete Kalkavan bu pozisyonda da faul kararı vermedi ve ‘VAR’ uyarısı yapılmadı. Antalyaspor Teknik Direktörü Bülent Korkmaz, maç sonunda bu kararlara, "Eleştiri yaparsak ceza alıyoruz. Biz Galatasaray ile oynarken ‘VAR’ hakemi Mete Kalkavan’dı. Muslera-Maicon pozisyonu olmuştu. Bugün Robinho’nun, Emre’nin hareketleri, Doukara’nın penaltı pozisyonu. Bir şey diyemiyorum.” sözleriyle isyan etti.

 

ANTALYASPOR - BAŞAKŞEHİR