Haber Tarihi: 14 Haziran 2018 07:35 - Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2018 07:35

2018 Fitre miktarı ne kadar kaç TL? Ramazan ayı fitresi ne zaman verilebilir mi?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bu yıl kaç lira Fitre verileceğini merak edenler haberimizden faydalanabilir. Peki Ramazan ayı fitresi hangi gün verilecek? İşte Fitre hakkında tüm detaylar...

2018 Fitre miktarı ne kadar kaç TL? Ramazan ayı fitresi ne zaman verilebilir mi?
Abone Ol
Diyanet, bu yılı için fitre bedelini kaç para olarak açıkladı? sorusunun yanıtı için buraya... Fitre bu yıl kaç para olduğu belli oldu. Fitre ne zaman verilmeli? Diyanet bu konular hakkında ne açıklama yaptı? İşte tüm soruların yanıtları...
FİTRE NEDİR?

"Fıtr" kelimesi sözlükte "orucu açmak", aynı kökten fıtrat kelimesi ise "yaratılış" anlamına gelir. "Fıtır sadakası", Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yapılan bir yardımdır

FİTRE KAÇ TL VERİLECEK?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu sene Ramazan ayında verilecek fitre (fıtır sadakası) miktarını 19 Türk Lirası olarak belirledi. Bu sadaka, nakit olarak verilebileceği gibi gıda şeklinde de verilebilir. Geçtiğimiz yıllara göre artan fitre miktarı, 2017 yılında 16 Türk Lirası, 2016 yılında 15 Türk Lirası, 2015 yılında 11,5 Türk Lirası ve 2014 yılında ise 10 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Fitre için belirlenen bu miktarın asgari olduğu ve belirli bir üst sınır olmadığı da belirtildi.

FİTRE TARİHTE VERİLİR?

Fitre sadakası ile yükümlü olma vakti (vücub vakti) Hanefiler'e göre ramazan bayramının 1. günü tan yerinin ağarması, çoğunluğa göre ise ramazanın son günü güneşin batması anıdır. Fıtır sadakasını yerine getirmenin geçerliliği (sıhhati) için hangi zaman dilimi içinde ödenmiş olması gerektiği hususunda da farklı ictihadlar vardır. Önce belirtilmelidir ki, dört mezhepte de fıtır sadakasının ramazan bayramından bir veya iki gün öncesi ile bayram namazı vakti arasında kalan süre içinde geçerli olarak "eda" edilebileceği görüşleri h,kimdir. Bu süreden öncesi ve sonrası hakkındaki görüşler özetle şöyledir: Hanefî mezhebinde fetvaya esas olan görüşe göre fitre, ramazan ayının girmesinden itibaren ödenebilir. Ramazan ayı girmeden bile verilebileceği görüşünde olanlar vardır. Bayram gününden sonraya bırakılması halinde de fitre yükümlülüğü devam eder ve ilk fırsatta ödenmesi gerekir.



ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?



Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitrenin esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir. Böylece Ramazan Bayramı'nın mutluluğu tüm Müslümanlar arasında paylaşılmış olur. Zengin sayılabilecek kişilere ve gayrimüslimlere fitre verilmemektedir. İsteğe göre fitre sadece bir kişiye değil, durumu olmayan birçok yoksula verilebilmektedir. Ayrıca fitre verilirken kişi bulunduğu yerdeki yoksullara vermelidir, çünkü farklı bir yere gönderilmesi mekruh olmaktadır. Fitre verirken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise verilen miktarın kişinin günlük gıda ihtiyacına yetiyor olmasıdır. Sadece gıda olarak değil para olarak da verilecekse bulunulan günün şartları da göz önüne alınmalıdır.

FİTRE VE ZEKAT ARASINDA FARK NEDİR?

Zek,t verecek zengin için, nisab miktarı tutarında bir mal, bir yıl elde bulunmalıdır. Fitrede ise, bu şart yoktur. Fitrenin verileceği en son gün bile, nisab miktarı mal eline geçse, kendisine derhal fitre v,cib olur.

Zek,tta günümüzde ekseriya nisab ölçüsü olarak altın alınmaktadır. Fitrede ise gümüşün esas alınması iyidir. Fitrenin zek,ta göre daha geniş bir kitle tarafından verilmesinin sebebi de budur.

Yaşlılıktan veya hastalıktan dolayı Ramazan orucunu tutamayan kimseden fitre düşmez. Onların da bu v,cibi yerine getirmeleri icabeder.

Fitre, İsl,m memleketlerinde yaşayan gayr-ı müslimlere verilebilirse de küfür diyarındaki gayr-i müslimlere verilemez.

Fitrenin rüknü temliktir. Fitreyi fakirin mülkiyetine geçirmeden fitre ödenmiş olmaz.

FİTRE İLE İLGİLİ HADİSLER

İbn Abbas (r. anhüm,)'nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur: "Rasûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zek,t, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur." (Buh,rî, Zek,t, 70, 71, 77; Müslim, Zek,t, 12 , 13, 16)

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce veya 30 günlük süreç içerisinde verilebilecek olan sadakanın tüm Müslümanlar tarafından en geç bayramın birinci günü verilmesi gerektiğini dile getiren Yeprem, sürecin geciktirilmemesi tavsiyesinde bulundu.

RAMAZAN NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre 2018 yılında Ramazan Ayının başlayacağı gün belli oldu. Müslüman aleminin heyecanla beklediği 2018 Ramazan ayı 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başlayacak, 16 Mayıs günü açılacak orucun sahuruna ise 15 Mayıs gecesi kalkılacak, Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran Perşembe akşamı olacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan Bayramı, arefe günü ile 14 Haziran Perşembe günü başlayacak. Ramazan Bayramı'nın denk geldiği günler ise şöyle;

- 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

- 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

- 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

- 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

RAMAZAN AYI'NIIN ÖNEMİ

Üç ayları uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok