Haber Tarihi: 13 Mart 2018 03:09 - Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2018 03:09

2018 ALES başvuruları nasıl yapılır? ALES başvuru ücreti nasıl ödenir? Son tarihi

ALES başvuru tarihi ne zaman ve nasıl yapılır? sorusunun yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki ALES ücretleri nereye ödenecek? İşte ÖSYM'nin ALES başvuruları hakkında yaptığı açıklama ve tüm bilgiler...

2018 ALES başvuruları nasıl yapılır? ALES başvuru ücreti nasıl ödenir? Son tarihi
Abone Ol
ALES başvuruları hakkında tüm detaylar burada! 7 Mart tarihinde başlayan ALES başvuruları ne zaman bitiyor? ÖSYM, ALES sınavı tarihini açıkladı mı? Peki başvurular nasıl yapılır? İşte yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin tüm merak ettiği soruların yanıtlarıyla sizlerleyiz. ALES BAŞVURU TARİHLERİ NEDİR?
ALES için belirlenen 7-15 Mart tarihleri arasında başvurularını yapamayan adaylar, 28 Mart'ta geç başvuru yapabilirler. Geç başvuru gününde hem sınav başvurusu sistem üzerinden yapılmalı hem de sınav ücreti ödenmelidir. Geç başvuru için belirlenen ücret 150 Türk Lirası'dır. Normal başvuru sürecinde olduğu gibi banka seçeneklerinden değil sadece ÖSYM'nin 'Ödemeler' alanı üzerinden ödeme gerçekleştirilebilir.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

ALES SINAV TAKVİMİ

2018-ALES İlkbahar Dönemi

Sınav Tarihi: 06 Mayıs 2018

Başvuru Tarihi: 07 Mart 2018/ 15 Mart 2018

Sonuç Tarihi: 07 Haziran 2018

2018-ALES Sonbahar Dönemi


Sınav Tarihi: 18 Kasım 2018

Başvuru Tarihi: 19 Eylül 2018/ 27 Eylül 2018

Sonuç Tarihi: 20 Aralık 2018



ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES, her yıl ÖSYM tarafından ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olarak iki defa düzenlenir. Sınav başvurusu yapacak olan adaylar, ÖSYM'nin internet sitesinde yayınladığı sınav kılavuzunu inceleyerek başvurularını yapabilirler.

Başvuru işlemlerini yapacak olan adayların sistem üzerinde güncel fotoğraflarının bulunması gerekir. Güncel fotoğrafı olan adaylar, başvurularını kendileri tamamlayabilirler. Güncel fotoğrafı yani son 50 ay içerisinde çekilmiş fotoğrafı sistemde yüklü olmayanlar ise başvuru merkezlerinden başvurularını yapabilirler. Başvuru merkezlerinden işlem için 5 Türk Lirası ücret alınır ve fotoğraf güncellemesi ile sınav başvurularını tamamlanır. Sınav başvurusu yapıldıktan sonra, sınav ücreti de ödenerek başvuru işlemleri bitirilir.
Sınav için giriş belgeleri de sınavdan on gün önce açıklanır ve ÖSYM'nin resmi internet sitesinde adayların erişimine sunulur.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

ALES için başvuru yapan adaylar, ödeme işlemimi bankamatikler üzerinden yapabildiği gibi, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden de pratik bir şekilde yapabilecek. ÖSYM'nin ALES için belirlediği sınav giriş ücreti ise 100 TL oldu.

ALES KAÇ SENE GEÇERLİ OLACAK?

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK), "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli sayılacak.

ALES ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIR?

Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM'lere yönlendirebilecektir.

Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik veya Y.U. Numarasını, adını, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla veya ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler. Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatlice incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık varsa bankadan ayrılmadan önce bu yanlışlığı mutlaka düzelttirmeleri gerekmektedir. Yurt dışından sınava başvuran adaylar, sınav ücretini, ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok