Haber Tarihi: 23 Eylül 2017 19:40 - Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2017 19:40

Sonbahar ekinoksu nedir, neden doodle oldu?

Bugün Google'ı açanlar sürpriz bir doodle ile karşılaştılar. Google, 23 Eylül ekinoksu için özel olarak bir doodle hazırladı. Sonbahar ekinoksu nedir sorusunun cevabını bu haberimiz içerisinde sizler için derledik. Bugün Google doodle olan 23 Eylül'ün anlamı nedir ?

Sonbahar ekinoksu nedir, neden doodle oldu?
Abone Ol
Bugün Google Doodle olarak karşımıza 23 Eylül tarihi çıktı. İnternette bir şey aramak isteyen kullanıcılar, Google tarafından hazırlanan bu doodle karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Birçok insan da Sonbahar ekinoksu hakkında merak sahibi oldu. Biz de bu önemli gün hakkında merak edilenleri sizler için açıklıyoruz. İşte sonbahar ekinoksu hakkında bilgiler... DOODLE OLAN SONBAHAR EKİNOKSUNUN ANLAMI NEDİR?
23 Eylül, Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle v?kti Ekvator'a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşm?ye başlar. Bu tarihten itib?ren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur . Bu tarih Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar, Güney Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır .

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup nokt?sında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

GOOGLE, 23 EYLÜL EKİNOKSUNU İÇİN DOODLE HAZIRLADI

Sonbahar Ekinoksu 2017 yılında google tarafından unutulmadı. Özel günlerde doodle yapan google ekinoks tarihlerini de listesine eklemiş gibi görünüyor. Google anasayfasında bulunan video konun arama rekorları kırmasını sağladı.

TÜM EKİNOKS TARİHLERİ


21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks tarihleri, Kuzey ve Güney Yarım Kürede farklı anlamlara gelmektedir. Öyle ki, Kuzey Yarım Küre için değerlendirildiğinde 21 Mart Ekinoks tarihi bu küre için İlkbahar mevsimini müjdelemektedir. Yine Kuzey Yarım Küre için değerlendirildiğinde 23 Eylül Ekinoksu ise, bu küre için Sonbahar mevsimi anlamına gelmektedir. Güney Yarım Kürede ise durum farklıdır. Güney Yarım Küre için 21 Mart Ekinoks'u Sonbahar anlamına gelirken, 23 Eylül Ekinoks'u ise İlkbahar anlamına gelmektedir. Ekinoks tarihleri, sayılan bu mevsimlerin başlangıç tarihleri olarak nitelendirilen tarihlerdir.

Ekinoks tarihleri, Dünyanın iki yarım küresi için İlkbahar ve de Sonbahar mevsimlerinin başlangıç tarihleri olup, bu tarihlerde gerçekleşen olaylar birbirleriyle çeşitli benzerlikle göstermektedir. Bu tarihlerde Güneş ışınları, Ekvatora dik açıyla düşer ve yarım küreler için mevsim başlangıcını müjdelemiş olur.



EKİNOKSLARIN ÖZELLİKLERİ

21 MART


Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a dik açı ile düşer. Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.
Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.

21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir. Kuzey Kutbu'nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu'nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır. Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.

23 EYLÜL

Kuzey Yarımkürede Sonbahar, Güney Yarımkürede İlkbaharın başladığı tarihtir. Ekvatorda gölge boyu sıfırdır. Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a dik açı ile düşer.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir. 23 Eylül tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede geceler, Güney Yarımkürede gündüzler daha uzun olmaya başlar. Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir. Kuzey Kutbu'nda 6 ay gecenin, Güney Kutbu'nda 6 ay gündüzün süreceği günlerin başlangıcıdır.

DOODLE NEDİR

Doodle'lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, k,şifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.



EKİNOKS TARİHLERİNDE NELER OLUR?

(Ekinoks = Gece, gündüz eşitliği) Bu tarihlerden güneş ışınları. Ekvator'a dik gelir ve Aydınlanma Çemberi kutup noktalarından geçer.

Kuzey Yarımkürede 21 Mart ilkbahar, 23 Eylül sonbaharın başlangıcıdır. Güney Yarımkürede ise, 21 Martta sonbahar 23 Eylülde ilkbahar başlar ve şu olaylar yaşanır.

1. Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.
2. Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)
3. Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.
4. Gel-git genliği en fazladır.
5. Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.
6. Türkiye'de saat 12oo 'de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok