Haber Tarihi: 21 Ekim 2017 17:15 - Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2017 17:15

SON DAKİKA | Ehliyet sınav sonuçları sorgulama | 7 Ekim ehliyet sonuçları

Ehliyet sınav sonuçlarını öğrenme ve sorgulama işlemlerini haberimizden yapabilirsiniz. İşte 7 Ekim'de yapılan ehliyet sınavının sonuçları...

SON DAKİKA | Ehliyet sınav sonuçları sorgulama | 7 Ekim ehliyet sonuçları
Abone Ol
SON DAKİKA! Ehliyet sınav sonuçları duyuruldu! 2-3 hafta sonra yapılması beklenen direksiyon sınavlarının yapılması bekleniyor. Peki ehliyet sınav sonuçlarına nasıl bakılacak? meb.gov.tr sitesi üzerinden sonuçları öğrenebilirsiniz. İşte tüm detaylar...
7 EKİM EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA
Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecek.
Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

07 Ekim 2017 tarihinde MEB tarafından düzenlenen ehliyet sınavı 19 Ekim'de itibariyle açıklanması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı direksiyon sınavı içi kesin bir tarih vermezken, bir önceki dönemlere bakıldığında direksiyon sınavı, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 15 ve 22 gün arasında düzenleniyor. Yani ehliyet sınavını başarılı bir şekilde geçen öğrenciler bir an önce direksiyon sınavına hazırlanmaya başlamalı.

DİREKSİYON SINAVI HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

Direksiyon sınavında adaylar tarafından yapılan her hata sonucunda puan kesilir. Adayların sınavlarda hata yapmasının nedenlerinden birisi de heyecandır. Bu nedenle adaylar sınav esnasında heyecanlarını kontrol altında tutmaya çalışmalıdırlar.
Sınav komisyonu tarafından direksiyon sınavında dikkat edilen kriterler;

1- Aracın tanınması: Sınav başlangıcında araç ile ilgili çeşitli sorular sorulur
2- Aracın çalıştırılması: Araç çalıştırıldıktan sonra düzgün hareket ettirilebilmesine bakılır
3- Aracın hızlandırılması: Modele bağlı olarak, araç ile azami hız limitine ulaşılması istenir
4- Geri park edebilme: Aracın geri geri kurallara uygun olarak park edilmesine bakılır
5- Eğimli yolda durma: Yukarı doğru eğimli yolda aracın durdurularak yeniden hareket ettirilmesi istenir
6- Geriye gelme: Yol şerit hizasının korunarak geriye gelinmesi istenir
7- Kavşaklarda dönüş: Dönel kavşakta sola veye sağa dönüş yapılması istenir
8- Mekanik düğmelerin kullanılması: Gerekli zamanlarda aracın havalandırma, silecek ve ışık düğmelerinin kullanılmasına bakılır
9- Dönel kavşaklar: Üç ya da daha fazla kollu kavşakta kurallara uygun dönüş yapılıp yapılmadığı kontrol edilir
10- Ani fren: Araç 30 km hıza ulaştıktan sonra, adayın ani fren yapması istenir
11- Geriye giderken dönüş yapabilme: Geriye giderken sola ya da sağa 90 derece açıyla dönüş yapılması istenir
12- Trafik kurallarına uyum: Sınav boyunca adayın trafik kurallarına ne kadar uyduğu gözlenir.

EHLİYET İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?


Sınavda çıkan sorular ve cevap anahtarı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan ODSGM ( Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü) üzerinden erişime açıldı. Ehliyet sınavından en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girebilecek. Direksiyon sınavından da en az 70 puan alanlar, stajyer ehliyet sahibi olacaklar.



SIRADAKİ EHLİYET SINAVI NE ZAMAN?

Önümüzdeki ehliyet sınavı 23 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşecek. Geçtiğimiz ehliyet sınavında başarısız olanlar şanslarını önümüzdeki sınavda deneyecek. Ehliyet sınavları ile ilgili tüm detaylar Star.com.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Motorlu taşıt sürücüleri kursu tarafından sınava girebilecek düzeye ulaştığına karar verilen kursiyerler için sınavdan önce yapılan ön sınav kaldırıldı. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dai·r Yönetmeli·k, Resmi Gazete´de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, motorlu taşıt sürücüleri kursu tarafından sınava girebilecek düzeye ulaştığına karar verilen kursiyerler için sınavdan önce yapılan ön sınav kaldırıldı.

Yönetmelikle güzergahın tanımı yapılarak, direksiyon dersi eğitimlerinin ve uygulama sınavlarının bu güzergahta yapılması hükmü getirildi.

Değişiklikle, kamyonet, kamyon ve TIR gibi araçların sertifika sınavlarında görevli komisyon üyesi ile direksiyon usta öğreticisinin de takip aracında yer alması sağlandı.

Sınavda görev alacak tüm personele ödenecek ücretler de yeniden belirlendi. Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alan öğretmenlerin, her sınav günü için aldıkları brüt sınav ücretinin üst limiti 263 liradan 338 liraya çıkarıldı.

Sınav görevlilerinin ücretlerinin ödenmesine ilişkin yönerge hükümlerinin yürütmesinin durdurulduğu 16 Haziran 2017´den taslak yönetmelik tarihine kadar geçen süre içinde yapılan sınavlara ilişkin görev ücretlerinin, il ve ilçe hesaplarında biriken miktardan geçmişe dönük ödemesi yapıldıktan sonra kalan miktarların, İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde oluşturulacak döner sermaye işletmesi hesaplarına bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde aktarılması hükmü getirildi.

EHLİYET SINAVINA KAÇ KERE GİRİLİR?

Ehliyet sınavına girmek isteyen sürücü adayları toplamda 4 defa teorik sınava, 4 defa uygulama sınavı (direksiyon sınavı) girme hakkı vardır. Eğer aday sınav döneminde mazeretsiz şekilde sınava girmezse bir hakkını kullanmış sayılmaktadır. Sınava mazereti nedeniyle giremeyen adayların durumu yönetmelikte belirtilmiştir. Eğer sürücü adayı 4 sınav sonucunda başarısız olursa, kursu tekrar etmek zorunda kalır. Teorik sınavda başarılı olan adaylar 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip.

Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olunduğu takdirde kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saati doldurularak 4 defa daha sınava girme hakkı verilecektir. Tüm bunlar göz önüne alındığında sürücü adayı 4 defa teorik sınava, teorik sınavdan başarılı olduktan sonra, 4+4 toplam 8 defa direksiyon sınavına girebilir.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıdaki gibi..

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.

e. "Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem

Diğer Haberler

Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok