Şahin Gözü, İtalya'da devreye girdi

Şahin Gözü teknolojisi, İtalya Serie A'da da kullanılmaya başlandı

Haber; DHA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Şahin Gözü, İtalya'da devreye girdi
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
24 Ağustos 2015 14:51
İtalya Birinci Futbol Liginde (Serie A) sık sık yaşanan "gol mü, değil mi?" tartışmalarına son vermek için "Şahin Gözü (Hawk-Eye)" adı verilen gol çizgisi teknolojisi kullanılmaya başlandı.

Topun kale çizgisini geçip geçmediğini optik sensörlerle tespit ederek grafikleyen ve kollarına taktıkları saate ulaşan sinyal yoluyla maçın hakemlerine bir saniye içinde ileten "Şahin Gözü" teknolojisi, dünya liglerine yayılmaya devam ediyor.

Tenis ve krikette uzun süredir kullanılan ve Paul Hawkins tarafından geliştirilmiş olan bu teknolojiden,İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga'nın ardından, Avrupa'daki en rekabetçi 4'üncü ligi olan Serie A da yararlanmaya başladı.

Cumartesi günü (22 Ağustos) başlayan, 20 takımın mücadele ettiği ligde kullanılan,16 sahadaki her kaleye, yüksek hızda ve kalitede çekim yapan 7'şer mini kamera yerleştirildi.

"HAYALET GOLLERE SON"

İtalyan basınının "hayalet gollere son" diye duyurduğu yeni uygulamanın, yıllık 2,3 milyon Euro'ya (yaklaşık 7,80 milyon TRY) mal olacağı ve bunun da takımların bütçesinden karşılanacağı belirtildi.

Yeşil sahalardaki hakem kararlarını etkileyen gol çizgisi teknolojisinin hata marjının ise en fazla 15 milimetre olduğu bildirildi.

İtalya Profesyonel Futbol Ligi (Lega Calcio), Sony ile Hawk-Eye sisteminin kullanımı için 3 yıllık bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Lega Calcio Başkanı Maurizio Beretta, "Gol çizgisi teknolojisi için yaptığımız 3 yıllık anlaşmadan memnuniyet duyuyoruz. İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga'da da kullanılan bu teknoloji sayesinde, sık sık zorda kalan hakemlerimize büyük destek sağlamış olduk" dedi.

Şahin Gözü teknolojisi İtalya'da ilk kez, 20 Mayıs 2015 tarihinde Roma'da Juventus ve Lazio arasında oynanan İtalya Kupası finalinde deneme amaçlı kullanılmıştı.

“DÜNYA KUPASINDAKİ POZİSYON DÖNÜM NOKTASI OLDU”

2010 Dünya Kupası'nda İngiltere-Almanya arasındaki maçta Frank Lampard'ın attığı şutun çizgiyi geçmesine rağmen gol olarak geçerlilik kazanmaması bir dönüm noktası olmuştu.

Çok tartışılan bu pozisyon üzerine Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) harekete geçmişti. FIFA, Hawk-Eye sisteminin yeşil sahalarda da uygulanmasını onaylamıştı.

Gol çizgisi teknolojisi ilk kez 2013 FIFA Dünya Kulüpler Kupasının ardından, Brezilya'da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası karşılaşmalarında da kullanılmıştı.

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam