Haber Tarihi: 14 Aralık 2017 05:29 - Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017 05:29

Ripple nasıl alınır, nasıl satılır, Ripple kaç TL ediyor?

Ripple nasıl alınır ve satılır? 1 Ripple Kaç TL eder? sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki Ripple nedir? İşte Ripple hakkında tüm merak edilenlerin yanıtlarıyla sizlerleyiz.

Ripple nasıl alınır, nasıl satılır, Ripple kaç TL ediyor?
Abone Ol
Ripple hakkında tüm detaylar burada! Ripple , kaç liraya denk geliyor? sorusunun yanıtı merak ediliyor.  14 Aralık'ta Ripple ne kadar oldu? Peki satın almak için neler yapılması gerekiyor? Ripple ne kadar yükseldi ve yükselecek mi? İşte tüm detaylar...

RİPPLE NEDİR?
Ripple, bir dijital para biriminin (XRP) ve bu para biriminin içinde aktarıldığı açık ödeme ağının adıdır. Dağıtılmış, açık kaynak kodlu, beta halindeki bir ödeme sistemidir. Web sitesine göre sistemin amacı, insanların finansal ağların "duvarlı bahçelerinden" kurtulmasını sağlamaktır. Burada duvarlardan kasıt; kredi kartları, bankalar, ücretlerle erişimi kısıtlayan PayPal ve diğer kurumlar, döviz bozdurma masrafları ve işlem gecikmeleridir.

Baş kriptografi uzmanı David Schwartz şöyle anlatıyor:

"Bugünkü ödeme sistemleri 80'lerin başındaki e-postalar gibi. Her sağlayıcı müşterileri için kendi sistemini kurdu ve eğer insanlar farklı sistemler kullanıyorlarsa, birbirleriyle kolayca etkileşim kuramıyorlardı. Sistem, farklı ödeme sistemlerini birbirine bağlamak için tasarlandı. "

Schwartz, "büyük şirketler, başkalarının paralarının akış kontrolünü kaybettiği gibi, bilgi akışının kontrolünü de kaybedebilir" ihtimalini de öngörüyor.

Protokolü kuran şirket OpenCoin, CEO Chris Larsen ve CTO Jed McCaleb tarafından ortaklaşa kuruldu. McCaleb, Mt. Gox'dan geliyor ve dijital para biriminde sağlam bir geçmişe dayanıyor. Larsen, daha önce çevrimiçi finansal kuruluş E-LOAN'ın kurucularından ve başkan yardımcısıydı. Ekipteki diğer geliştiricilerin de bitcoin geçmişleri var.

OpenCoin geçtiğimiz günlerde Andreessen Horowitz, FF Angel IV, Lightspeed Venture Partners, Vast Ventures ve Bitcoin Fırsat Fonu'ndan bir dizi fon aldı.

Bitcoin gibi, Ripple'in XRP birimi, matematik formüllerine dayanan sayısal bir para birimi biçimindedir ve nihai olarak çıkarılabilecek sınırlı sayıda birim içerir. Her iki para birimi de, araya giren bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan hesaptan hesaba (eşler arası veya P2P) aktarılabilir. Ve her ikisi de taklit paraların olasılığına karşı dijital güvenlik sağlar.




RİPPLE NE KADAR?

Günümüzde 1 Ripple 1.6291 Türk Lirası'na eşitti. Özellikle 10 Aralık tarihinden sonra hızlı bir çıkışa geçen Ripple, bu çıkışıyla son 5 ayın en yüksek çıkışına ulaşmıştır.

Ripple (XRP)

Daha önce bitcoin geliştiricileri tarafından 2012 yılında California'da kullanıma açılan Ripple, New York Times'ın alıntıladığı bazı uzmanlara göre bitcoinin en olası halefi.

Birçok banka tarafından daha şimdiden ödeme ve para gönderme sistemi olarak kullanılıyor.

Biitcoin'in aksine Ripple, herhangi bir para biriminin transfer edilebildiği ya da ticaretinin yapılabildiği bir sistem.

9,82 milyar dolar piyasa değeri olan Ripple, 0,25 dolardan işlem görüyor.

IOTA (MIOTA)

IOTA, kalabalık dijital para birimi sahasının yeni oyuncusu.

Blok zincir ağına dayanmayan IOTA, Tangle adını taşıyan alternatif bir dağıtımcı hesap sistemine dayanıyor.

Microsoft, Fujitsu ve diğer başka şirketlerle işbirliği yapan bu yeni dijital para birimi, 'nesnelerin interneti' alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlıyor.

6,75 milyar dolar piyasa değeri olan IOTA, 2,43 dolardan işlem görüyor.

Dash (DASH)

Dash bu isme kavuşmadan önce Ocak 2014'te XCoin (XCO), ardından Darkcoin, en son olarak da 'dijital para'dan (digital coin) esinlenerek Dash ismiyle piyasaya çıktı.

Dash, rakiplerinden gizliliğe önem vermesi ve para transferlerini anonimleştirmesiyle ayrılıyor.

6 milyar dolar piyasa değeri olan Dash, 777 dolardan işlem görüyor.

Litecoin (LTC)

Bir Google çalışanının eseri olan Litecoin, bitcoinin altın rengine nazaran gümüş olarak betimleniyor. Bunun sebebi daha daha ucuz ve daha erişilebilir bir seçenek olması.

2011 yılında bitcoinden daha hızlı işlem gerçekleştiren bir sistem ile kuruldu.

5,47 milyar dolar piyasa değeri olan Litecoin, 101 dolardan işlem görüyor.

1 BİTCOİN KAÇ TL EDER?



BİTCOİN NASIL ALINIR?

Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda tereddütle karşılanıyordu. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ve gelişen platformlar sayesinde güvenilir ile kullanımı basit hale gelmiştir. Bitcoin işlemi yapmak isteyen kişinin "çevrimiçi cüzdan" (wallet) açması gerekmektedir.Bunu banka cüzdanı olarak düşünebilir. Bu Bitcoin dünyasında "wallet" olarak adlandırılmaktadır. Seçtiğiniz wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet sağlayan servislerdeki güvenlik protokolleri çok iyi korumalı ya da düşük korumalı olabilir. Tek seferde oluşturulan hesap sonrası banka hesabınızla cüzdanınız arasında bağlantı kurulur. Bu bağlantısı sonrası, banka hesabınızdaki parayı kullanmak için cüzdana para aktarılması gerekir. Buradakş maliyetin düşük olması da yeterli olacaktır.

http://bitcoin.org/tr/ adresi üzerinden bitcoin cüzdan indirebilir. Bu Bitcoin cüzdanı, şifreli bir imza yoluyla oluşturulabilmektedir. Mevcut yazılım bilgileri sistem tarafından saklanmaktadır. Hesap numarası üzerinden bitcoin alabilirsiniz. Bitcoin satın almak için tor ağını kullanabilirsiniz.

BİTCOİN'İ KİM KURDU?

Bitcoin, şimdiye kadar hep Satoshi Nakamoto tarafından kurulmuş olarak geçiyordu. Kesin kurucu tartışmaları aktif olarak devam ederken, 2015 yılında SpaceX'ten ayrılan Sahil Gupta isimli çalışan ortalığı karıştıran bir açıklamada bulundu. Gupta'ya göre PayPal ile dijital para konusunda tecrübesi bulunan Elon Musk, Bitcoin'in "gizli" mucidi konumunda. Bir anda ortaya atılan bu iddianın arkası ise Gupta tarafından tam olarak doldurulamıyor. Sahil Gupta, dijital para biriminin kaynak kodlarının C++ ile yazıldığını belirtiyor. Ona göre bu programlama kodunu ünlü CEO SpaceX içerisinde de sık sık kullanıyor. Kurucunun Musk olduğuna yönelik bir diğer iddia ise para biriminin ortaya çıkış zamanı. 2008 yılındaki global finansal krizde hayatımıza giren Bitcoin, Musk'ın küresel sorunları çözmeye yönelik isteğinin bir parçası olarak görülüyor. Ayrıca para biriminin dünyaya tanıtıldığı dokümanların dilinin de Musk'ın konuşma tarzına oldukça yakın olduğu iddialar arasında yer alıyor.

BİOTCOİN NEDİR?

Şifreli para işleme tekniği olan Bitcoin, her geçen gün daha çok ilgi topluyor. Bitcoin dünya çapında bir çeşit kripto para ve dijital ödeme sistemi. Satoshi Nakamato ismini kullanan Avustralyalı iş adamı Craig Wrigh tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin 2009 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldü. Uçtan uca çalışan Bitcoin sisteminde işlemler kullanıcılar arasında aracı olmaksızın direkt olarak yapılıyor. Bu işlemler ağ düğümlerince onaylanıyor ve kayıtlar blok zinciri olarak adlandırılan kamuya açık bir defterde tutuluyor. Merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmayan sistemi Bitcoin'i merkezde olmayan ilk dijital para birimi yapıyor.





BITCOIN'İN YARATICISI KİM?


Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoin'in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright'ın Bitcoin'i bulan kişi olduğunu teyit ediyor. BBC'nin haberine göre Craig Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin'in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu.

Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC'ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin'in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Bitcoin'in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, "Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim" diyor. Yetkililer Wright'in kimliğini devam eden bir vergi soruşturması yüzünden açıkladığını belirtti.

BITCOIN NE KADAR YASAL? HANGİ ÜLKELER KABUL EDİYOR?

Bitcoin ABD'de legal durumda. Ayrıca Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkanlar bölgesi dışındaki tüm avrupa'da Bitcoin legalliğini koruyor. Çin'de ise 'tartışmalı' kategorisinde. Elbette nedeni ise Bitcoin Mining konusu ve Çin Halk Bankası'nın Bitcoin'e bakışı.

BİOTCOİN NASIL ÜRETİLİR?

Bitcoin üretim aşaması için mining yani madencilik tabiri kullanılıyor. Aslında Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok; neden çok önemli olduğu kendi başına uzunca bir yazıyı hak ediyor. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsept. Bu yazıda ise bu konuya kabaca değinip işin teknik kısmına çok da kafa yormak istemeyen okurlarımızın akıl sağlığını koruyacağım, en azından şimdilik.

BİOTCOİN NEREDE KULLANILIYOR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor, oluşturmak da gayet basit. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok