Drogba'ya tüyo! Federasyon'a değil mahkemeye

Türk futbolunda yabancı sınırlaması tartışılırken, gündeme Avrupa Birliği pasaportlu oyuncuların sınıra takılmadan oynaması formülü getirildi. Peki, gerçekten AB pasaportlu bir oyuncu Türkiye'de yerli oyuncu statüsünde oynayabilir mi? Sporx, bu konuyu uzmanı Tolga Şenel'e sordu.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Drogba'ya tüyo! Federasyon'a değil mahkemeye
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
21 Haziran 2013 11:55
-SPORX ÖZEL- Bir AB'dir günlerdir futbol gündemini meşgul ediyor. Tartışmalar şimdilik kulüpler ve TFF düzeyinde. Nedir AB tartışması? Acaba benzer bir durum Avrupa futbol piyasasında yaşanmış mı? Yaşanmışsa ne olmuş? Türkiye'de Anelka ve Giunti ile yapılan ancak "ret" cevabıyla sonuçlanan başvurular Slovak Kolpak ve Rus Simitenkov ile nasıl "evet" cevabıyla sonuçlanmış. İşte biz de Sporx.com olarak bu işi uzmanlarına sorup tartışalım ve kamuoyunu aydınlatsın istedik. Bunlardan biri de Tolga Şenel...

Şenel, Londra Birkbeck Üniversitesi spor ekonomisi ve yönetimi master programını tamamladı. Hâli hazırda Sport and EU, TKYD Futbol Çalışma Grubu ve uluslararası Play the Game Spor Yonetisimi Konferansı Program Komitesi üyesi. Şenel, AB tartışmasının dünü ve bugünü ile ilgili Sporx.com'un sorularını yanıtladı.

"AB KONUSUNUN ÜSTÜ KAPATILDI"

"Yabancı sayısı uygulamasındaki 6+0+4 tartışmalarının üzerine bir de Galatasaray'li AB pasaportu sahibi futbolcuların Avrupa Adalet Divanı'na Türkiye'de yerli statüsünde oynamak için başvurusu tartışılmaya başlandı. Galatasaraylı futbolcuların AAD'na başvurularını nasıl değerlendiriyorsunuz?"
-Herhangi bir kişinin kanunlar veya uluslararası antlaşmalardan doğan bir hakkını kullanmak istemesi kadar doğal bir şey yok. Elbette haklarını arayacaklar ve yerli oyuncu statüsünde oynamanın avantajlarından faydalanmak isteyecekler. Nihat'in İspanya'da yerli oyuncu statüsü için mahkemeye başvurması veya İngiltere'de yaşamaya başlayan bir vatandaşımızın uluslararası antlaşmaları öne sürerek oturma izni için mahkemeye başvurmasına benzer bir durum. Aslında bu konu ilk olarak 2004 yılında Fenerbahçe ve Beşiktaş'in Anelka ve Giunti için yaptıkları başvuru ile gündeme gelmiş fakat futbolda gücü elinde tutanlar (futbol ailesi olarak da anılır) bir şekilde konuyu kapatmayı başarmışlardı. Fenerbahçe ve Beşiktaş, TFF'den AB vatandaşı futbolcuların Türkiye’de yerli statüsünde oynayabilmelerini talep etmişti.

"Bugün neden yeniden gündeme geldi peki bu konu?"
-Bu güne kadar mahkemelere neden bir başvuru olmadığını sorgulamak gerek aslında. Ben de dahil birkaç kişi böyle bir durumun ortaya çıkabileceğini pek çok mecrada dile getirdik.

Beşiktaş ve Fenerbahçe o dönemde TFF'den ret yanıtı alınca futbolcuların bireysel olarak mahkemeye başvurmaları gerekirdi. O dönemde Anayasa'da tahkim maddesi de yoktu üstelik. Herhalde o dönemde bu konu bastırıldı ve üstü kapatıldı. Bugün artık kimsenin bastıramayacağı bir noktadayız.

"TÜRK FUTBOLCULAR DA AB'DEN YARARLANDI"

"İşgücünün serbest dolasimindan farkı ne bu konunun?"
Talep edilen genel geçer bir serbest dolaşım hakkı değil. Bireysel başvurular söz konusu.

Konunun arka planını kısaca özetlememiz gerekirse; Slovak hentbolcu Maros Kolpak ülkesi henüz AB'ye üye değilken Almanya'da yabancı statüsünde oynuyordu. Buna karşılık ülkesinin AB ile olan antlaşmalarında çalışanlara karşılıklı olarak eşit muamele edilmesi maddesi mevcuttu. Buna göre AB'de çalışan (ülkeye serbest giriş yapmak ayrı bir konu) bir Slovak vatandaşına AB vatandaşına tanınan hakların tanınması gerekiyordu.

Yabancı statüsünde oynamak da bu eşitlik ilkesine aykırıydı. Kolpak davayı kazandı ve yerli statüsünde oynama hakkı elde etti. AB, Slovakya ile yaptığı anlaşmanın benzerini pek çok ülke ile imzalamış durumda. Bunların arasında Türkiye de var. Futbolda da Rus Simutenkov İspanya'da benzer gerekçeyle yerli statüsünde oynama hakkını elde etikten sonra Türk futbolcular da bu haktan yararlandılar.

"SINIRLAR KALACAK, HAZIRLIKLI OLMALILAR"

"AB pasaportlu futbolculara bir serbesti çıkar mi bu sürecin sonunda?"
-Bence Galatasaray'lı futbolcuların bireysel başvuru yapmaları, TFF'ye hiç uğramamaları, haklarını spor sistemi dışında aramaları, spor hukuku değil çalışan hakları boyutuyla mücadele etmeleri doğru bir strateji olur. Sonuç olarak TFF'ye başvurmuş olsalar ve Tahkim Kurulu onaylı bir red kararı çıkarsa ki çıkar Anayasa'daki tahkim maddesi sebebiyle haklarını aramaları zora girer. Avrupa'da da bu tıp uyuşmazlıklara her zaman yargı organları bakar. Bunun gibi kararlar Federasyonların inisiyatifinde değildir.

Çeşitli mahkeme kararları ve AB uygulamalarıyla da bu konu sabittir. Zaten karar mercii spor kurumları olsaydı bugün Bosman sadece eski Belçika'li milli futbolcu olarak anılırdı ve futbolcular sözleşmeleri bitse de bonservis bedelsiz transfer yapamazlardı. Anlam veremediğim tek konu neden doğrudan AAD'na başvurulacağı? Hukukçu değilim ama haklarını önce yerel mahkemede aramaları gerekebilir.

Bu başvuru sonunda AB vatandaşı futbolcular yerli statüsünde oynar mi sorusunun cevabiysa biraz daha karmaşık. Hukuki olarak pek çok gerekçe ileri sürülerek karşı argümanlar üretilebilir. Bunlardan bir tanesi Türkiye'de futbolcuların hukuki statülerinin işçi olarak değerlendirilmemesi. Fakat ben bunların hep detay olduğunu düşünüyorum. Genel anlamda bizim oyuncularımız transfer olduktan bir süre sonra yerli oyuncu statüsü kazaniyorlarsa ve aynı anlaşmanın diğer tarafındaki ülke vatandaşlarının ülkemizde bu hakkı elde edememeleri mantıklı veya hakkaniyetli değil. Elbette siyasi sebepler ve hukuki dansozluklerle herşeyi engellemek mümkün. Yıllardır hukuki olarak AB ve Türkiye arasında kazanılmış pek çok hak fiili olarak kullanılamıyor.

Ben serbesti geleceğini tahmin ediyorum. Bu Galatasaraylı futbolcuların başvurusu sonucu mu olur, yoksa başka bir olay ile mi gerçekleşir onu bilemiyorum. Tüm piyasaların liberallestigi, işgücünün bu kadar mobil olduğu bir dönemde futbolumuzda da sınırların bir süre sonra kalkacağını görmeli artık futbolu yönetenler ve bu duruma hazırlıklı olmalılar.

"TÜRK FUTBOLU BATAR EZBERİ VAR"

"Böyle bir kararın sonuçları ne olur? Türk futbolu ve özellikle Milli Takım zarar görür mu bu uygulamadan?"
-AB vatandaşlarının yerli statüsünde oynama hakkı elde etmeleri elbette futboldaki pek çok dengeyi alt üst edecektir. Bizim futbol alemimiz pek fazla sevmez değişikliği. Zaten bu sebeple bu kadar yoğun bir karşı duruş var.

Bir de yabancı sayısı serbest kalırsa Türk futbolu batar ezberi var tabii. Çıkarları zedelenecek olanlar dışında gerçekten futbolu seven bazı kişiler de bu gerekçeyle istemiyorlar işgücü pazarının AB futbolcularına açılmasını. Kişisel görüşüm AB vatandaşlarının yerli statüde oynamalarının Türk futboluna zararlı değil faydalı olacağı yönündedir. Hem kulüpler hem de Milli Takım için faydalı olacaktır.

Yasal Uyarı: Bu haber kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tümü
 Reklam