Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na

Spor Toto Süper Lig'de yer alan takımların sembol ve simgelerinin birçok farklı hikayesi bulunuyor.

Haber; AA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
30 Mart 2015 12:45
Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden  takımların sembol ve simgeleri, birbirinden ilginç hikayelere dayanıyor.
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, takımların önemli bir bölümü  sembollerini hayvanlardan belirlerken, bazı takımlar ise simge ve sembollerini  kentlerinin tarihlerinden alıyor.
 
Kulüp flamalarında, taraftar yayınlarında, internet sitelerinde,  hediyelik eşyalarda kullanılan semboller, yeri geldiğinde takımı ateşleyen  "slogan" haline dönüşebiliyor.
 
Beşiktaş'ın simgesi olan ''kara kartal''ın çıkış noktası bir  taraftarın tezahüratına dayanıyor. Siyah-beyazlılar, 1940-1941 sezonunda  kadrosunu gençleştirirken, liderlik koltuğundaki yerini de sağlamlaştırıyor.  Ligin bitimine 5 haftalık bir süre kala Beşiktaş, Şeref Stadı'nda Süleymaniye ile  yaptığı maçta büyük beğeni kazanan bir futbol sergiliyor. Karşılaşmanın ikinci  yarısında önde olmasına karşın siyah-beyazlı futbolcular rakip kaleyi adeta  "abluka" altına alırken, stattaki Atatürk panosu tarafındaki tribününden bir  taraftar, ''Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar'' diye bağırıyor.  Stadı dolduran binlerce taraftarları etkileyen balıkçı Mehmet Galin'in bu  tezahüratındaki ''Kartal'', 6-0 Beşiktaş'ın kazandığı maçın ardından takımın  sembolü haline geliyor.
 
"Sarı kanarya" 
 
Fenerbahçe'nin simgesi "sarı kanarya" ise sarı-lacivertlilerin ünlü  kalecisi Cihat Arman'dan geliyor. 1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer olan kaleci Cihat Arman, futbol  yaşantısını 1952 yılına kadar sürdürüyor. O dönemlerde Türkiye'nin en iyi  kalecileri arasında gösterilen ve "Uçan kaleci" olarak anılar Arman, sahaya  genellikle sarı formasıyla çıkıyor. Arman, bir karşılaşmada "90" olarak tabir  edilen köşeye giden topu harika bir hareketle kurtarıyor. Bu kurtarış sonrasında  taraftarlardan birisi, 'Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu' diye bağırıyor.
 
1952 yılında kurulan genç kadro, art arda şampiyonluklar kovalayınca,  basın, ''Sarı kanaryalar yine güzel oynadı'' şeklinde haber yazınca, takımın  simgesi "kanarya" olarak kalıyor.
 
Lakaptı sembol oldu 
 
Galatasaray'ın simgesi olan "aslan" ise futbolcuları Nihat Bedik'ten  geliyor. Galatasaray futbol takımının 8 yıl kaptanlığını yapan, 18 kez giydiği  A Milli Takım formasını 8 kez kaptan olarak taşıyan Bedik, 1936 yılında aktif  spordan çekilmesine rağmen spor yapmayı ihmal etmedi. ''Aslan'' ismini verdiği  teknesiyle yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde ''Aslan Nihat'' olarak  çağrılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray'a kendi lakabını simge olarak  bıraktı.
 
Belgesel sonrası "timsah"a döndü 
 
Bursaspor'un simgesi timsah, 1992 yılında yeşil-beyazlı kulüpte yedek  yönetici olarak yer alan Lemi Keskin'in izlediği bir belgeselden yola çıkmasıyla  bulundu. Bir timsahın, boğa yediği görüntüleri izleyen Keskin, yaptığı  görüşmeler sonucu ''yeşil inciler'' olan sembolün ''timsah'' olarak  değiştirilmesini sağladı. Bursa'da timsah isminin gündeme getirilmesinin ardından  yeşil-beyazlıların Ugandalı golcüsü Majit Mususi, Intertoto Kupası'nda attığı  golün sevincini arkadaşlarıyla ''timsah yürüyüşü'' yaparak kutlamıştı.
 
Trabzonspor'un simgesi kaplan 
 
Trabzonspor'un simgesinin gazeteler tarafından kullanılan bir sözün  ardından çıktı. Beşiktaş'ın "kartal", Fenerbahçe'nin "kanarya" ve Galatasaray'ın  "aslan" lakaplarını kullanmalarının ardından Trabzon'daki gazeteler, bordo-mavili  takıma "kaplan" yakıştırması yapıyordu. Trabzonspor, son yıllarda gerek ulusal  gerekse de uluslararası arenada "Karadeniz fırtınası" olarak anılmaya başlandı.
 
Gaziantepspor'un "şahin"i 
 
Gaziantepspor'un ambleminde de yer alan ve takımın sembolü olan  ''şahin'' ise Fransızlara karşı kentin savunmasında önemli rol üstlenen Şahin  Bey'den geliyor.
 
Halk tarafından ''Şahin Bey'' olarak bilinen Mehmet Sait, 1911'de  Trablusgarp Savaşları'na gönüllü olarak katılır. Balkan Savaşları'nda, Birinci  Dünya Savaşı'nda Çanakkale, Romanya, Filistin cephelerinde savaşan Şahin Bey,  Fransızlara karşı Antep savunmasını her şeyin üstünde tutar.
 
Gaziantepspor tarihinde önemli yere sahip Şahin Bey, kentin futbol  kulübüne "Şahin" simgesini veren isim olur. Hatta, takımın rengi Fransızlar ile  çarpışan çetelerin akıttığı kanın rengi kırmızı ile matemi simgeleyen siyah  olarak belirlenir.
 
Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na 
 
Bir gazetecinin 1990-1991 sezonunda Manchester United takımını örnek aldığı köşe yazısında Mersin İdmanyurdu için ''Kırmızı Şeytanlar'' benzetmesini yapması, taraftarların sempatisini kazanır.
 
Kurulan taraftar derneklerinde de ''şeytanlar'' lakabının kullanılması  sonrasında Mersin İdmanyurdu ''Kırmızı Şeytanlar'', taraftarlar arasında da ''şeytanlar'' olarak anılmaya başlandı. Kasımpaşa'nın sembolleri ise "martı" ve "çapa" olarak biliniyor.  Logoda kullanılan sembol, hem çaba hem de martıyı andırıyor. Kasımpaşa'da  tersanelerin fazla olması dolayısıyla kullanılan çapa, tersten bakıldığında martı  gibi görünüyor.
 
Gençlerbirliği'nin simgesi olan "kırmızı gelincik" ise 1923 yılında  Muallimler Birliği ile Genç Liseliler kulüplerinin birleşme kararı sonrasında  alınıyor. Kulüplerin birleşmesi için yapılan toplantıda, liseli gençler Ankara  bozkırlarının nadide çiçeğinden oluşan bir buketi Ankara Erkek Lisesi Müdürü ve  Muallimler Birliği Başkanı Münif Kemal Ak'a sunar. Renk ve dokusu kırmızı-siyah  olan bu güzel çiçekler, kulübün sembolü olarak belirlenir.
 
Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu  Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı  kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.
 
Çaykur Rizespor'un "atmacalar" lakabı iki taraftar grubunun birleşmesi  sonrasında ortaya çıkıyor. Göçebe ve Derebeyler taraftar gruplarının 2013 yılında  birleşme kararı sonrasında kulübün sembolü "atmacalar" olarak belirleniyor.
 
Kardemir Karabükspor'un sembolü "mavi ateş" ise hikayesini demirden  alıyor. Kentte bulunan demir fabrikasının ismini de alan kulübün sembolü, demirin  üretim esnasındaki oluşturduğu mavi renkten geliyor.
 
Eskişehirspor'un lakabı ise takımın İstanbul ekipleri karşısında  aldığı başarılı sonuçlar sonrasında ortaya çıkıyor. Taraftarların "şimşek gibi  çaktı" sözü üzerine sembol haline gelen söz, kulübün renklerinden kırmızıyla  birleşiyor ve "kırmızı şimşekler" olarak tescilleniyor. 
 
GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam