Haber Tarihi: 05 Ekim 2018 03:40 - Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2018 03:40

Konkordato nedir, niçin ilan edilir? Konkordatonun anlamı ne? İflastan farkı ne?

Konkordato nedir? İflas ve iflasın ertelenmesi arasındaki farklar nedir? Konkordatonun anlamı nedir? Konkordato hakkında merak edilen soruların yanıtlarını haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte detaylar...

Konkordato nedir, niçin ilan edilir? Konkordatonun anlamı ne? İflastan farkı ne?
Abone Ol
Konkordato nedir? sorusunun yanıtı burada! Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir. Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. İşte detaylar...
KONKORDATO NEDİR, NE DEMEK?
Basit tabirle iflastan kurtulmak için karşılıklı tavizlerin verilmesi suretiyle sonuçlanan bir anlaşma veya borç yapılandırması şeklinde adlandırılabilir. Son günlerde çok popüler olmuştur. Konkordato aslında iflas ertelemesi kurumunun kalkması ile de ortaya çıkan boşluğu doldurmuştur

Hukuken Borçlarını vadesi geldiği h,lde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçluların kendilerine vade verilmesi veya alacaklıların alacağında indirim yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmesi ve iflastan kurtulması için öngörülen bir düzenleme şeklinde tanımlanabilir.

Aslında bu kurum dürüst borçlular için düzenlenmiştir. Finansal yapıları bozulan işletmeleri koruma amacı güder.



KONKORDATO TALEBİ NASIL YAPILIR?

- Bu konuda mutlaka uzman bir avukattan yardım alınmalıdır.

-  3 Ay ve 2 Ay Geçici Mühlet veriliyor.

- Konkordato Ön Projesi hazırlanmalıdır. Bu Proje çok önemlidir. Konunun Uzmanı mali müşavirlerden mutlaka yararlanılmalıdır.


- Şirketin Bilançosuna göre mahkemenin belirleyeceği avansın talep sonrasında mahkeme veznesine avans olarak yatırılması. (Bu Rakam değişkenlik göstermektedir. Ortalama 20 bin ile 100 bin arasında değişmektedir.)- Gerekçeli bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır.

- Şirketin ve/veya ortakların aktif ve pasiflerinin hazırlanması,

- Konkordato ile alacaklıların alacaklarına hangi oranda kavuşacağı, iflas durumunda ise alacaklıların alacaklarına hangi oranda kavuşacağını gösteren karşılaştırmalı tablolar.

- SPK tarafından yetkilendirilen Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından hazırlanan finansal analiz raporları ve dayanakları.

- Sermaye Artırımının planlanıp planlanmadığı,Konkordato talebi ile birlikte süreç nasıl ilerliyor?

- Mahkeme talebi kabul edip geçici olarak 3 aylık konkordato ilan edebilir.

- Talebin kabul edilmesi sonrasında mahkemece belirlenen avans tutarı mahkeme veznesine yatırılır.

- Konkordato ilanı kararı ilgili gazetelerde yer alarak ilan edilir, bankalara ve ilgili yerlere konkordato kararı iletilir.

- Alacaklara faiz işletilmez.

- İmtiyazlı alacaklar dışında takip yapılamaz.

- Geçici komiser atanır.

- Aylık düzenli olarak komiser tarafından mahkeme sunulmak üzere rapor tanzim edilir.

- 3 Ayın sonunda mahkeme geçici mühlet ile ilgili karar veriyor. Projenin etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi durumunda geçici mühlet, kesin süreye dönüşüyor.

- 1 Er yıllık süre veriliyor. Bu süre en fazla 29 Ay ile sınırlıdır. Bu sürenin sonunda mahkeme ya konkordato kararını kaldırıyor ya da şirketin iflasına karar veriyor

.- Burada dikkat edilmesi gereken husus, başvuran kişinin iyi niyetli olmasıdır. Bu sebepten dolayı konkordato talebinde bulunan firmalar ile ticaret yapılması veya ticarete devam edilmesi alacaklılar bakımından herhangi bir risk oluşturmayacaktır.

- Şirket konkordato ile malvarlığı hakkında tasarruf yetkisini kısıtlamaktadır ve mal kaçırma ihtimali bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı alacaklılar bakımından da faydalıdır

.- Özellikle nakit sıkıntısı yaşayan ve bankalara sıkıştırılan firmalar bakımından çok avantajlı bir hukuki korumadır.

- Konkordato süresince ihtiyatı tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanmaz. Amme Alacakları dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz. Sadece alacağı rehin ile temin edilmiş alacaklılar haciz yolu ile takip başlatabilir ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri uygulanmaz ve malın satışı gerçekleştirilmez.

- Konkordato projesinin uygun bulunmaması halinde, mahkeme tarafından konkordato talebi reddedilir, iflasa tabi şahıslardan olması durumunda şayet şartları mevcut ise re'sen iflasa bile karar verebilir. Bu ihtimal ile kötü niyetli konkordato talebinde bulunan borçlular engellendiği gibi, alacaklıların da alacaklara koruma altına alınmaktadır. Yani kısaca; konkordato projesinin makul ve tutarlı olması gerekmektedir

.- Genel olarak Düzenlemeden maksat; hem alacaklıların alacağına kavuşması hem de şirketin iflasının önlenip ticari hayatına devam edebilmesidir.- Konkordato talebinde bulunan firmalar belirli bir süre haciz ve muhafaza baskısı yaşamadan faaliyetlerine devam etmesi sağlanır.

- İflas ertelemesinden farklı bir uygulama. İflas ertelemesi kötü niyetli olarak kullanıldı. Konkordato ise kötü niyetli kimseler tarafından uygulanması çok zor. Burada mahkemece atanan komiser var. Burada alacaklılar da sürece dahil ediliyor. İflas ertelemesinde mal kaçırma tehlikesi var iken, konkordato da mal kaçırma tehlikesi yoktur. İflas ertelemesi için borca batık durumda olması gerekirken, konkordato talebinde bulunması için aktiflerinin pasiflerinden fazla olması durumunda dahi başvuruda bulunabilir. Borca batık durumunda başvurulan konkordato talebinde bulunanların konkordato talepleri kabul görmeyecektir. Kaynak: Konkordato ne demektir?

KONKORDATO İFLAS İLE İFLASIN FARKI

a-) Konkordato daha az masrafla yapılmasına rağmen iflas daha fazla maliyetlidir.

b-) İflas da borçlunun tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkar; ancak konkordato da tasarruf ehliyeti devam eder

c-) İflasta alacağını tamamen alamamış alacaklı muflisi takip edebilir. Ancak konkordato da borçlu borcundan kesin olarak kurtulur. konkordato dışında kalmış alacaklılar alacağını talep edemezler

d-) İflasa ancak tacirler başvurabilirken konkordatoya başvurmak için tacir olmak şart değildir.

e-) İflasa tabi olsun olmasın tüm borçlular ile iflas talebinde bulunabilen alacaklılar konkordato talebinde bulunabilirken, iflasın ertelenmesini sadece sermaye şirketleri ve kooperatifler talep edebilirler.

f-) İflasın ertelenmesine mahkemece karar verilebilmesi için alacaklıların rızası aranmaz. Ancak konkordatonun mahkemece onaylanabilmesi için toplantıya katılacakların belli sayıda olmasına bağlıdır.

g-) İflas ertelemesine pasifi aktifinden fazla(borca batık )olanlar başvurabilirken konkordatoya borcu vadesinde ödeyemeyen veya ödeyememe tehlikesi altında bulunan başvurabilir.

h-) İflasın ertelemesinde faizler işler ,konkordato da ise kural olarak konkordato mühletince faiz işlemez.

ı-) İflasın ertelenmesinde alacaklılar alacaklarından feragat edip etmeme konudan serbestken ,konkordato da ise genellikle alacaklarından bir kısmından feragat halinde başarıya ulaşır.

i-) Konkordato kısa sürerken, iflasın ertelenmesi 5 yıla kadar çıkabilmekteydi

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok