Kanada'da sahne onların!

‘Futbol erkek oyunudur’ ve ‘Kadınlar futboldan klişelerine bitiren şampiyona, FIFA Kadınlar Dünya Kupası, 6 Haziran’da Kanada’da başlıyor…

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Kanada'da sahne onların!
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
07 Haziran 2015 15:19
Son güncelleme 07 Haziran 2015 15:29
‘Futbol erkek oyunudur’ ve ‘Kadınlar futboldan klişelerine bitiren şampiyona, FIFA Kadınlar Dünya Kupası, 6 Haziran’da Kanada’da başladı…

‘Futbol erkek oyunudur’ ve ‘Kadınlar futboldan anlamaz’ klişelerini futbolu yakından takip eden herkes bilir. Hatta bazıları bu iki klişenin kesinlikle doğru olduğunu da kabul eder. Ancak günümüzde kadınlar ve futbol dünyasında yaptıkları, bu iki klişeyi de çürütür cinsten…

Aslında kadınların futbol ile tanışması büyük çoğunluğun düşündüğü gibi çok da yeni sayılmaz. Hatta eski yazıtlarda, duvar figürlerinde kadınların futbolla milattan önce bile iç içe olduğunu gösterir. Tabi günümüz futbolu çok daha farklı boyutlarda. Kadınların bilinen ilk futbol ile tanışması öyküsü 1970’li yıllarda İskoçya’da ortaya çıkmıştır. Daha sonra bir kaplumbağa hızındaki gelişim, özellikle son 30-40 senelik dönemde müthiş bir yükselişe geçti ve bugünkü halini aldı.

Bugün artık FIFA’nın tanıdığı (son açıklanan) 176 kadın futbol milli takımı var. Birçok futbol ülkesinde kadınlar profesyonel olarak futbol oynuyor, uluslararası ve ulusal çok önemli şampiyonalar yapılıyor. Hatta İsveç ve Amerika’da kadın futbolunun en az erkek futbolu kadar önemsendiğini söylemek yanlış olmayacak.

Yukarıda da kısaca belirttiğim gibi bu gelişim artık kadın futbolunun çok daha ciddiye alınmasını ve yakından takip edilmesini sağladı. Önümüzde de kadınlar futbolunun en büyük organizasyonu var; FIFA Kadınlar Dünya Kupası… Kanada’nın ev sahipliğinde 6 Haziran’da başlayıp, 5 Temmuz’da sona erecek organizasyon şimdiden dünyanın ilgisini çekmeye başladığı. Avrupa’daki büyük liglerin bitmesiyle belki de bu sezonki FIFA Kadınlar Dünya Kupası en yoğun ilginin yaşandığı turnuva olacak. Peki bu kupada neler bizleri bekliyor olacak?..

KUPA 3. KEZ AMERİKA KITASINDA

Öncelikle size biraz geçmiş Kadınlar Dünya Kupaları’ndan ve bu yılki turnuvanın genel yapısından bahsetmek istiyorum. 1991 yılından bu yana FIFA’nın düzenlediği Kadınlar Dünya Kupası’nın bu yıl yedincisi oynanacak. Erkeklerde olduğu gibi yine 4 yılda bir yapılan turnuva Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra 3. kez Amerika kıtasında düzenleniyor. Düzenlenen son 6 şampiyonayı, kadın futbolunun öncüleri arasında gösterilen Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Norveç ile birlikte son olarak büyük sürpriz yapan Japonya kazanmayı başardı.

Kadın futbolunun öncülerinden olan Amerika Birleşik Devletleri’nin bu şampiyonadaki en başarılı takım olduğunu söyleyebiliriz. Amerikalılar katıldıkları 6 şampiyonada da podyum başarısı elde ettiler. 2 kez şampiyon olan Amerika, 1 kez ikinci, 3 kez de üçüncü olmayı başardı. Daha sonra bir Almanya gerçeği var. Özellikle Avrupa kadın futbolunda kulüp bazındaki başarılarıyla dikkat çeken Almanya, Dünya Kupası’nda da 2 kez şampiyonluk elde etti. Bu iki takım hiç kuşkusuz Kanada’da düzenlenen şampiyonanın da en büyük favorileri arasında gösteriliyor.

Turnuvanın genel yapısına baktığımızda erkeklerinkinden biraz daha farklı olduğunu görüyoruz. 6 gruptan oluşan kupada ilk iki sırayı alan takımlar direk adlarını bir üst tura yazdırıyorlar. 6 grubun en iyi 4 üçüncüsü de bir üst tura çıkma hakkı kazanıyor. Daha sonraki turlar da tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanıyor. 52 karşılaşmanın sonuncusu olan final 5 Temmuz’da Vancouver’da oynanacak.

Kanada’nın 6 büyük şehrinde düzenlenecek şampiyonada Zambiya, Kuzey Kore, Singapur, Cook Adaları da dahil olmak üzere birçok ülkeden hakem görev alacak. Türkiye’den herhangi bir hakemimiz kadın futbolunun bu en büyük organizasyonunda görev almıyor. Tabi bunun hakemlerimizle ilgili olmadığı, ülkedeki kadın futboluyla ilgili olduğunun altını çizmek gerek.

PANZERLER BURADA DA KARŞIMIZDA

Kanada’daki şampiyona Amerika Birleşik Devletleri’ndekiler kadar ilgi görecektir. Çünkü Amerika kıtasında kadın futboluna gerçekten azımsanmayacak ölçüde ilgi var. Bu hem biz izleyenler için hem de oynayan futbolcular için olumlu bir faktör… Gelelim favorilere, her turnuvada olduğu gibi Kadınlar Dünya Kupası’nda da büyük favoriler var.

Kupayı daha önce müzesine götürme başarısı elde eden ve FIFA Kadınlar Milli Takım sıralamasının birinci basamağında bulunan Almanya, bu favorilerin başında geliyor. Son 3 şampiyona da finali gören ve bunların ikisinde mutlu sona ulaşan Almanya, FIFA sıralamasında son 12 yılında 6’sında birinci basamakta yer aldı. Avrupa’da kadınlar futbolunun kulüp bazında en başarılı olan ülkelerinden olan Almanya bu başarısını kupaya da taşımak istiyor. Kadrolarında bu sezon FFC Frankfurt ile UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi zaferi yaşayan ve aynı zamanda gol kralı olan Celia Sasic’i barındıran Amanya’da, Anja Mittag, Annike Krahn gibi önemli isimler de yer alıyor. Kadın teknik direktörler arasında dünyanın en iyilerinden biri olan Silvia Neid’in çalıştırdığı Almanya B Grubu’nda Norveç, Fildişi Sahili ve Tayland ile birlikte mücadele edecek. Açıkçası grubu çok rahat geçeceklerdir. Hatta genel kanı gibi ben de onların finale kadar çıkabileceklerini düşünüyorum.

EN İZLENESİ TAKIM; AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Amerika’da erkek futbolcular kadın ilgi gören kadın futbolcular, saha içerisinde de elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyorlar. Komşu ülke Kanada’daki turnuvada da çok büyük favoriler, hatta yarı ev sahibi bile sayılabilirler. Kadrolarında daha önce Dünya Kupası’nda altın eldiven ödülü kazanan kaleci Hope Solo, 2012’de Amerika’da yılın sporcusu seçilen golcü Alex Morgan, 2011’de yine Amerika’da yılın en iyi genç kadın sporcusu seçilen Sydney Leroux gibi çok önemli isimler var. Ayrıca 2014’teki gençler şampiyonasında yıldızları parlayan Morgan Brian ve Lindsay Horan’ı da dikkatli izlemek gerekiyor. Amerika’daki kadın futbolcular içerisinde geleceği en parlak isimler arasında gösterilen bu ikilinin nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu. Ancak ben takımın başında daha önce birçok üniversite takımında görev yapmış teknik direktör Jillian Ellis’in, bu iki genci en iyi şekilde kullanacağını düşünüyorum.

Son olarak benim düşünceme göre Amerika’nın maçları turnuvada seyir zevki en yüksek maçlar arasında yer alacak. Fırsatı olan özellikle kaçırmasın derim… Amerika’nın grubu da zorlanmadan aşması bekleniyor. Kadın futboluna büyük önem vermesine rağmen Dünya Kupası’nda henüz bir şampiyonluk yaşamamış İsveç ile aynı gruptalar. Ancak Avustralya ve Nijerya karşısında zorlanmayacakları için ilk iki içerisinde kalıp, üst tura çıkacaklardır.

İNGİLTERE NEDEN HEP KAYBEDER?..

İki büyük favorinin yanı sıra iki önemli takımdan kısaca bahsetmem gerektiğini düşünüyorum. Biri Fransa, diğeri de futbolun beşiği olan İngiltere…

İngiltere kadın futbolu, erkeklerin gölgesinde, bunu çok açık bir şekilde belirtmek gerek. Ne kulüp ne de milli takım seviyesinde onlar adına iyi şeyler söylemek zor. İngiltere’deki kadın futbolu organizasyonu çok iyi olsa da, bunu bir türlü milli takım seviyesine taşıyamıyorlar. Gerçi erkek futbolunda da taşıdıklarını söylemek zor… Klişe olacak ama ‘Neden İngiltere hep kaybeder, diğerleri kazanır’ sözünün hakkını erkek ve kadın milli takımları tam olarak veriyor. Kadınların Dünya Kupası’ndaki en büyük başarıları çeyrek finale çıkabilmek. Daha ötesine henüz geçemediler ve ben bu kupada da geçebileceklerini düşünmüyorum.

Bir de Fransa var… Kulüp bazında Avrupa’da özellikle Lyon ve Paris Saint Germain ile iyi işler çıkaran Fransızlar, İngiltere gibi Dünya Kupası’nda ortadan kaybolan takımlardan. Bu şampiyona biraz daha farklı olabilir. İngiltere kadar karamsar düşünmüyorum. Kadrolarında bu sene Fransa’da lig şampiyonu olan Lyon’dan Gaetane Thiney, Louisa Necib, Wendie Renard, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde final oynayan Paris Saint Germain’den Marie-Laure Delie, Laure Boulleau gibi önemli isimler yer alıyor. İngiltere ile aynı grupta yer alıyorlar, bu avantaj mı olacak dezavantaj mı olacak birlikte göreceğiz. Ancak yine de sürpriz beklenmesi gereken takımlarından biri bence Fransa…

KADIN FUTBOLUNUN ZLATAN’I VE HOLLANDA!

Turnuvada hem merak ettiğim, hem de sürpriz yapabileceğini düşündüğüm iki takım var. Biri İsveç, diğeri de turnuvanın en genç takımlarından Hollanda…

İsveç, belki de Avrupa’da kadın futboluna en büyük değeri ve önemi veren ülke… Hatta İsveç’in Umea Kulübü ki kadın futbolunun Avrupa’da en başarılı ve en öncü kulüplerinden biri, erkek futbol takımını tamamen kapatıp, sadece kadın futbol takımı ile yoluna devam ediyor. Erkek futbol son dönemlerde İsveç’te önem kazansa da kadın futbolunun yer ayrı. Ancak onlar da bunu milli takım seviyesinde başarıya dönüştürmekte zorlanıyorlar. İsveç Dünya Kupası’nda daha önce bir kez ikinci, iki kez de üçüncü olmayı başarmıştı. Ancak henüz bir kupa zaferi yaşayamadılar. Bu şampiyona onlar için bir ilk olabilir. Amerika ile aynı gruptalar ancak ben ilk etabı geçeceklerini düşünüyorum. Daha sonrası eşleşecekleri takımlarla ilgili… Ancak şampiyona da izlenmesi gereken iki ismi kadroların barındırdıkları için, Kanada’da yine ilgi odağı olacakları kesin. Paris Saint Germain forması giyen ve İsveç’te kadın futbolunun Zlatan Ibrahimovic’i olarak anılan Kosovare Asllani için bile bu takımın maçları izlenir…

Ve ev sahibi Kanada ile aynı grupta yer alan Hollanda… Daha önce Dünya Kupası’nda oynama başarısı bile gösteremeyen, Avrupa Şampiyonası’nda bile dikkate alınmayan Hollanda, kadro olarak turnuvanın en genç ekiplerinden. Erkek futbolunda olduğu gibi kadın futbolunda da gençleri ön plana çıkaran Portakallar’ın neler yapacağını kestirmek güç. Ancak ilk kez katılmaları, nispeten kolay bir grupta yer almaları ve gençlerden oluşmaları nedeniyle dikkatle takip edilmesi gereken bir takım olduklarını düşünüyorum. Belki de burada izleyeceğimiz birçok isim, önümüzdeki Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda karşımıza çok büyük başarılarla çıkacak, kim bilir?..

BİZ DOĞAL OLARAK YOKUZ!..

Çok isterdim aslında Türkiye’den de bu yazıda, turnuvadaki şansını yorumlarken bahsetmek. Ancak maalesef turnuvada yer almıyoruz. Elemelerde İngiltere ile aynı gruptaydık ve 10 maçta sadece 12 puan toplayarak grubu 4. sırada bitirebildik. Aslında henüz yeni yeni yapılanan kadın futbolumuzdan çok şey beklememek en doğrusu. Erkek futbolunda bile henüz organizasyonu tamamlamamış, birçok eksiği olan Türk futbolunun kadınlar tarafından dünya ve Avrupa sahnesine çıkarılabilmesi için, oldukça fazla bir zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Türkiye Kadın Futbol Milli Takımı’nın bugüne kadar henüz bir uluslararası kupada boy göstermediği gerçeği ile, bizle ilgili bölümü noktalandırmak istiyorum…

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Daha önce de belirttiğim gibi kadın futbolu özellikle son 20 yılda büyük gelişim kaydetti. Şimdi futbolla ilgilenen birine Dünya Kupası’nın son şampiyonunu sorsanız, hemen cevabı verecektir. Ya da Dünya Kupası’nda en fazla gol atan futbolcuyu sorsanız, kulübünden başlayarak bize anlatmaya başlayacaktır. Tabi aynı durum kadın futbolu için geçerli değil… Ben kısa kısa kadın futbolu hakkında bilinmesi gereken ilginç birkaç bilgi ile yazıyı sonlandırmak istedim.

- Kadınlar Dünya Kupası tarihindeki ilk maç 16 Kasım 1991’de Çin ile Norveç arasında oynandı. Çin’de düzenlenen ilk Kadınlar Dünya Kupası’nda zafer finalde Norveç’i 2-1 yenen Amerika Birleşik Devletleri’nin oldu.
Kadınlar arasında resmi olarak kayıtlara geçen ilk futbol maçı 1892’de İskoçya’da oynandı.

- Dünya kadın futbolunun en başarılı ülkesi olan Almanya, 2 kez Dünya Kupası’nde, 8 kez de Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda mutlu sona ulaştı. Almanya Milli Takım formasıyla en fazla maça çıkan isim olan Birgit Prinz’in kariyerinde 2 Dünya Kupası, 5 Avrupa Şampiyonası kupası bulunuyor.

- Türkiye Kadın Futbol Milli Takımı, FIFA Dünya Sıralaması’nda Haiti’nin bir basamak üstünde 62. sırada yer alıyor.

- Kanada’daki Dünya Kupası’nda maçların oynanacağı statların tamamı suni çimden oluşuyor. Ayrıca FIFA bu turnuvada "şahin gözü" adlı gol çizgisi teknolojisinden faydalanılacağını duyurdu. Şampiyonanın açılışında Kanadalı müzisyen Sarah McLachlan’ın yanı sıra yine müzisyen Tegan Rain Quin ve Sara Kiersten Quin kardeşler de sahne alacak. Turnuvanın finaline Vancouver’da bulunan 21 bin kişi kapasiteli BC Place ev sahipliği yapacak.

HABER - YORUM: Gökmen OLGUN

Yasal Uyarı: Bu haber kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tümü
 Reklam