Haber Tarihi: 19 Haziran 2017 17:19 - Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017 17:19

Kadir Gecesi duası, Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir gecesi dualarını ve kadir gecesinde nasıl namaz kılındığını öğrenmek isteyenler haberimizden faydalanabilir. İşte Kadir gecesinde yapılması gerekenler, ibadetler ve tüm bilgiler...

Kadir Gecesi duası, Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?
Abone Ol
Kadir gecesinde okunacak dualar burada! 21 Haziran'da idrak edilecek Kadir gecesinde hangi duaların okunması gerektiğini sizler için derledik. Kadir gecesi İslam alemi için neden önemli? İşte tüm bilgiler...

KADİR GECESİ DUALARI

- Kuran–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kuran ziyafetleri verilmeli.
- Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

- Peygamber Efendimiz (sas)'e sal,t ü sel,mlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

- Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

- Bol bol zikirde bulunulmalı.

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.

Ey Güzeller Allah'ım! Ey güzelliği akılara hayret ve durgunluk veren Bedi olan Allah'ım. Seni çok seviyoruz. Ne olur Kadir Gecesi ve Habibin (sav) aşkına Sen de bizleri çok sev. Bu gecemizi, bu günümüzü, bu haftamızı, bu ayımızı, ömrümüzü hayırlı eyle. Bize ve nesillerimize uzun hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Geçmiş devirlerde peygamberlere, alimlere nasıl hayırlı işler yaptırdıysan bizlere de öyle hayırlı işler ve dualar yaptır. Meleklerin dillerine destan olacak hayırlı işler ve dualar yapmayı bizlere lütfeyle. Vakti gelmiş bekarlara Saliha eş ver. Evlilerin Sana olan aşkını arttır Allah'ım. Evlilerin evleri mutluluk ve huzur yuvası, Cennet köşesi olsun Allah'ım.

Ey Güzeller Allah'ım Habibin (sav) ve Kadir Gecesi hürmetine;

Evladı olmayanlara hayırlı evlatlar, evladı olanlara da uzun, hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Sen latifsin lütfeylemeyi seversin. Evlatlarımızın ilmini, fehmini ve zekalarını attır. Bizleri ve kıyamete kadar gelecek nesillerimizi Senin, Habibinin ve insanların yanında kadirli eyle. Gençlerimize gençliklerini Senin yolunda kullanmayı lütfeyle. Gençlerimizi Dünya ve içindekilere tenezzül etmekten Sen koru. Hakiki Sevgili Sensin. Sana aşık, vurgun, tutkun olmayı bizlere lütfeyle. Mecnun'un Leyla'ya, Ferhat'ın Şirin'e olan aşkından daha derin bir aşkla Seni sevelim, Sana meftun olalım. Gençlerimizi Allah Aşığı, Peygamber Sevdalısı eyle.

Ey Gani, Muğni, Kerim, Latif olan Allahım!

Senin büyüklüğün kadar lütuf, ikram ve ihsanların da büyüktür. Bizim küçüklüğümüze değil, Senin büyüklüğüne yakışır bir şekilde Senden lütuf ve ikramlarını bekliyoruz. Sen Zül Celali Velikram'sın. Sana her an edilmiş ve edilecek bütün hamdü senalar adedince hamdü senalar olsun.

Ey Güzeller Allah'ım Habibin (sav) ve Kadir Gecesi hürmetine;

Bizlere Aşkta derinleşmeyi lütfeyle. Bizleri Seni anlatan bir dil eyle. Herkes Seni bilsin. Herkes Seni sevsin. Bizleri Aşıklara Bayraktar Eyle. İnsanlık Sana vurgun, tutkun ve meftun olsun. Hastalarımıza şifa ver. Sen Şafi'sin, şifa vermeye Kafi'sin. Sen Merhametlilerin en Merhametlisisin (Erhamerrahimin) Hastalarımıza merhametin et, şifa ver. Borçlularımıza edayı lutfeyle. Çünkü Sen Gani, Muğni, Kerim, Latif ve Zül Celali Velikramsın. Ömrünün en olgun çağına gelmişlerimize en olgun meyveler vermeyi lütfeyle. Manevi ve maddi hazinelerinden bol bol ver, bol bol verdir. Ticaretlerimizi "Ticareten Lentebur" Tükenmeyen ticaret, sırrına mazhar eyle.

Ey Güzeller Allah'ım Habibin (sav) ve Kadir Gecesi hürmetine;

Bizleri yolunda eyle. Yolunda olanları iki cihanda aziz eyle. Dünya durdukça duracak hayırlı işler yapmayı bizlere nasip eyle. Meleklerin hamdü senaları adedince Sana hamdü senalar olsun Allahım. Habibinin hamdü senaları adedince Sana hamdü senalar olsun Allahım. Malumun adedince Sana hamdü senalar olsun Allahım. İlmin adedince Sana hamdü senalar olsun Allahım. Yaşlılarımızın hamdini, zikrini, şükrünü arttır. Yaşlılarımızı ve gençlerimiz Allah Aşığı eyle. Yaşlılarımızın hürmetine gençlerimizi ve çocuklarımızı ahir zaman fitnesinden ve tehlikelerinden koru. Yaşlılarımızı bilge eyle. Yaşlılarımıza ve gençlerimize bol bol Cennete yatırım olacak hayırlar yapmayı lütfeyle. Bize ve kıyamete kadar gelecek nesillerimize Taht-ı Süleyman'dan ziyade taht ve baht ver. Bizlere uzun, hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Bizleri Mahşerde Şefaat Sultanı Habibine en yakınlardan eyle. Ey Güzeller Allah'ım Habibin (sav) ve Kadir Gecesi hürmetine; Senden Cennette en yüksek dereceler istiyoruz Güzel Allah'ım. Cennette Cemalini en yakından ve kesintisiz görmek istiyoruz. Sen'den Sen'i istiyoruz. Senin rızanı istiyoruz. Ne olur Lütfeyle. Cennette Habibine komşu eyle. Senin Cemalini temaşa ederek zevki ruhaniye gark olmayı bizlere lütfeyle. (Amin)

KADİR GECESİ TARİHİ BELLİ OLDU MU?

Ramazan ayının son günlerine yaklaşmamızla birlikte İslam alemi, en önemli geceler arasında yer alan Kadir Gecesi'nin gelmesini bekliyor. Kadir Gecesi'nde, Müslümanlar işledikleri günahların affedilmesi için Allah'a tövbe edecek, dua ve namazlarla bu önemli geceyi ihya edecek.


Bu yıl Kadir Gecesi, 21 Haziran 2017 Çarşamba gününe denk gelmektedir. Kadir Gecesi'nde hemen hemen bütün Müslümanlar camilere giderek dua eder, namaz kılar ve günahlarının affı için Allah'a tövbe eder.

KADİR GECESİNDE NEDEN ÖNEMLİ?

Kadir Gecesi İslam dinine göre, Kur'an'ın vahiy yoluyla İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadr Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur'an'ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir.Kadir Suresinde Kur'an'ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.

İslam'a göre Allah Kur'anın ilk ayetlerini Cebrail aracılığı ile İslam peygamberi Muhammed 'e kırk yaşında Hira Mağarası'nda göndermiştir. İlk ayetler Kadir gecesinde indirilen Alak Suresi'nin ilk ayetleridir.

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Hazreti Muhammed, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız demiştir.

-Kur',n-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

– Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

-Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Te,l,'nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

-Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

– Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir.

Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an okuyarak ve dua ederek geçirirler.

Cenab-ı Hak, Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve ikramlara mazhar ediyor. Cennetteki köşk ve sarayları sanki 30 binde bir fiyatına satmaktadır bu gece. Bir köşkün fiyatı 60 bin rek,t namaz kılmaksa eğer, bu geceye mahsus o bedel iki rek,ta düşüyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu gece, tövbe ve istiğfar edilerek, farz namazların yanı sıra nafile namazlar kılınarak, Kur'an ve sal,vatlar okunarak değerlendirilebilir.

Rahmeti sonsuz olan Rabb'imiz, belirli gün ve gecelerde tükenmez hazinesinin kapılarını ardına kadar açıyor. Bilhassa Ramazan'da, özellikle de Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve ikramlara mazhar ediyor.

Ne yazık ki, insanların bir kısmı o geceyi uykuyla geçiriyor. Bir kısmı birkaç saat ibadet edip uykuya yenik düşüyor. Bir kısmı belki de sabahlıyor, ama zamanını cami ve türbeleri gezerek, televizyondan mevlid ve film izleyerek geçiriyor. Pek azı ise iftardan sabaha kadar istiğfar, dua, Kur'an, sal,vat ve namazla meşgul oluyor.

Biz mü'minler, ne yazık ki, Kadir Gecesi'nin kadrini bilmiyoruz. Bu gece öylesine kutlu bir gece ki, adına özel bir sûre indirilmiş. Bu sûrenin sadece şu ayeti bile değerini anlatmaya yeter:



KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?


Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir Tahiyata oturulur, selamdan sonra on bir defa "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Kadir Gecesi namazda bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Kadir suresi okunarak kılınan Kadir Namazı 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir, namazın kılınışı sırasında Fatiha ve Kadir Suresi okunur.

Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.
2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi
3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi
4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi 

2017 DİNİ GÜNLER, BAYRAMLAR NE ZAMAN?

29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi 
24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün 
26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün


RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN | Ramazan Bayramı'nda kaç gün tatil olacağı da netleşti. Bayramın 1. günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. 26 Haziran Pazartesi (2.gün) ve 27 Haziran Salı (3. gün) resmi tatil olarak sayılacak. Ramazan Bayramı'nda Pazartesi ve Salı günü tatil olacak.

VE RAMAZAN BAYRAMI, AREFE GÜNÜ NE ZAMAN ? | Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

KURBAN BAYRAMI HANGİ TARİHTE?

Bu sene Ramazan bayramı hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle iki gün olacak. 2017 Ramazan arefe günü 24 Haziran Cumartesi günü olacak. Bayramın ilk günü 25 Haziran pazar günü olacak. Ramazan bayramı ikinci günü ise 26 Haziran pazartesi, üçüncü günü 27 Haziran salı günü olacak. Tüm kamu ve özel sektör çalışanları 28 Haziran çarşamba günü iş başı yapacak. Okulların zaten kapalı olması sebebiyle öğrenciler Ramazan bayramı tatilinden yararlanamayacak. Bu hafta sonuna gelen tüm sınavlar ise iptal olacak.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR Mİ?

Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:

1. Müslüman olmak.

2. Akıllı ve buluğa ermiş olmak.

3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.

4. Belirli bir mali güce sahip bulunmak.

Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir. Hanefiler'den Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve buluğ şart olmayıp gerekli mali güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanuni temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın mali bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.

 
Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Ramazan Özel
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok