Haber Tarihi: 09 Kasım 2017 17:19 - Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2017 17:19

SON DAKİKA: Cam filmi yasağı kalktı mı? Cumhurbaşkanı'ndan cam filmi yasağı için açıklama

Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri olan cam filmi yasağının kalkıp kalmayacağıyla ilgili olarak son dakika açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cam filmi yasağıyla ilgili olarak son dakika talimatı verdi.

SON DAKİKA: Cam filmi yasağı kalktı mı? Cumhurbaşkanı'ndan cam filmi yasağı için açıklama
Abone Ol
SON DAKİKA: Cam filmi yasağıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Milyonlarca vatandaş yasağın kalkıp kalmycağını merak ederken, flaş bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi. Cam filmi yasağıyla ilgili devreye giren Erdoğan, "Yasak yanlış, mağduriyet yaratılmasın" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Hükümetimizin zaman zaman yaptığı düzenlemelerle ilgili Cumhurbaşkanımızın cumhurun reisi olarak toplumun bu meselelere ilişkin tepkilerini, reflekslerini, hassasiyetlerini, taleplerini dikkate alarak bazı talimatlar vermesi son derece doğal. Önümüzdeki süreçte bu konuda bir değerlendirme yapılır, bu değerlendirme de kamuoyuyla paylaşılır."

CİMER VE BİMER'E ŞİKAYET YAĞDI | Son zamanların en çok tartışılan konularından biri olan cam filmi yasağıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan da devreye girdiği, yasağının yeniden değerlendirilmesini istedeği öğrenilmişti. Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) vatandaşlardan çok sayıda şikayet yansıması üzerine ilgili bakanlıklara "mağduriyet yaratılmaması" konusunda talimat vermişti.

CAM FİLMİ İÇİN YASA NE DİYOR? | Cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak. 63 madde ise şöyle:

Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.

Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından "Karayolu Uygunluk Belgesi" verilir.

Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.


(Ek: RG-09/09/1997-23105) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatcı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen "Karayolu Uygunluk Belgesi" bulunmayan araçların tescili yapılmaz.

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

SADECE R43 CAM SERBEST! R43 CAM NEDİR?
R43 cam, araçların fabrika çıkışında takılan karartılmış cam uygulamasıdır. Yeni yasaya göre yalnızca bu camlar serbest bir şekilde kullanılabilecek.
R43 cam yönetmeliğinin amacı, camın yolcularda fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test türünün gerçekleştirileceğini ve hangi test sonucunun alınması gerektiğini tanımlamaktır. Cam, normal trafik koşullarında ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmaları önleyecek kadar güçlü bir direnç göstermelidir. Atmosferik ajanlara, hava şartlarına ve aşınmaya karşı direnmelidir.

CAM FİLMİ RUHSATA İŞLENİR Mİ?
Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.

TAKTIRMAK DA SÖKTÜRMEK DE AYNI PARA
Atatürk Oto Sanayi'sinde yedek paça satan Kaan Başgöze ise Sozcu.com.tr'ye yaptığı konuşmada, "Şuan cam filmi satışlarımız standart hatta bugün bir tane sattım. Ortalama 4 cam filmi taktırmak 200- 250 TL arasında değişiyor. Bunun çıkarılması ise yine minimum 200 TL çünkü çıkarmasına da sökmesine de aynı emek veriliyor. Aslında cam filmi çok para değil işçiliği uzun sürüyor." ifadelerini kullandı.
cam-filmi-880

CAM FİLMİ MUAYENEDEN GEÇER Mİ?
Periyodik muayenelerde cam filmi, "Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok" kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte aracın muayeneden hafif kusur ile geçmiş olması, trafik birimleri tarafından ceza yazılması, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumları ortadan kaldıran bir unsur değildir. Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Kaynak: Haberturk
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok