Haber Tarihi: 24 Haziran 2017 16:21 - Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2017 16:21

(Tarifler) Baklava tarifi! Peki Ev Baklavası nasıl yapılır?

Ramazan bayramı olarak bilinen halk arasında Şeker Bayramı da denilen özel gün için baklava tarifi arayanlar, bu haber sizler için hazırlandı. Gaziantep usulü baklava nasıl yapılır? Bayramların vazgeçilmezi olan tatlıyla ilgili aradıklarınıza detaylıca göz atabilirsiniz.

(Tarifler) Baklava tarifi! Peki Ev Baklavası nasıl yapılır?
Abone Ol
Baklava tarifi! Ramazan bitti şimdi sıra bayrama geldi. Peki bayramın özel tatlısı, 7'den 77'ye herkesin bayıla bayıla yediği baklava nasıl yapılır? Ülkemizin geçmişten bu yana en lezzetli tatlılarından olan ve dünyaya nam salan baklava yapmak bir sanattır. Özellikle Ramazan Bayramı'nda veya Kurban Bayramı'nda baklavanın önemi daha da artar. Peki bu kadar harika bir lezzeti olan ve hepimizin bayılarak yediği baklava nasıl yapılır? En güzel baklava tarifini haberimizde bulabilirsiniz. 

BAKLAVANIN TARİHİ
Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar. AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ BAKLAVA
En özel tatlı baklava nasıl yapılır? Evde yapılanın lezzeti hep bambaşka oluyor. Kat kat açmaya çok üşenenlere bir tık daha pratiğiyle geliyoruz. Bu kez baklava hamurlarını açıyoruz, içlerini fındık ve tazecik cevizlerle şenlendiriyoruz. Oklava ile şekil veriyor, üzerine tereyağı sürüp fırınlıyoruz. Nar gibi kızardığında şerbetini veriyoruz. Ardından sevdiklerimizi eve toplayıp, afiyetle tüketiyoruz.

BAKLAVA TARİFİ! BAKLAVA NASIL YAPILIR?
Baklava nasıl yapılır sorusunu tarifle birlikte burada bulabilirsiniz. Karıştırma kabına yumurtayı, sıvı yağı, sütü, yoğurdu, limon suyunu koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz. Üzerine unu, tuzu, kabartma tozunu ilave ediyoruz. Hamuru kulak memesi kıvamından biraz daha sert olana kadar yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz küçük şekilde bezeler ayırıyoruz. Hepsini birer birer yuvarlıyoruz. aaagaha nişasta serpiyoruz. Hamurları çay tabağından biraz daha büyük bir şekilde açıyoruz. Hamurumuzu böyle açarken dört kat olarak üst üste yağlayıp koyuyoruz. Katlarımızı hazırlayınca merdaneyle fırın tepsisinin büyüklüğünde açıyoruz. Tepsiye yerleştirip üzerine ceviz serpip hamurlar bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Son katı açıp tepsiye serdikten sonra kenarlarını bıçağın ucuyla bastırarak sıkıştırıyoruz. Baklavamızı dilim dilim kesiyoruz. Üzerine margarin veya tereyağı eritip ılık olarak her tarafına eşit olarak döküyoruz. 170 derecelik fırında ortalama 50-55 dakika pişiriyoruz. Üzeri nar gibi kızarana kadar fırında tutuyoruz. Şerbetini toz şekeri, suyu, limon suyunu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatıp hazırlıyoruz. Baklavamız fırından çıktıktan sonra şerbeti ılıkken döküyoruz.

Baklava Malzemeleri
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
Alabildiği kadar un?

Baklava İç harcı için?

1 çorba kasesi ceviz içi
200 gram margarin veya tereyağı
1 paket mısır veya buğday nişastası?

Baklava Şerbeti için?

7 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
Yarım limon suyu?


TÜRKİYE'DE BAKLAVA
Türkiye'de, Gaziantep baklavasıyla tanınan şehirdir. İçersinde kullanılan malzeme, Gaziantep baklavasında antep fıstığı olsa da, bu coğrafi olarak büyük farklılıklar gösterir. Evde yapılan baklavalarda, Güneydoğu Anadolu'da antep fıstığı, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da ceviz, Kıyı Ege'de badem, Edirne ve Trakya'da ise susam kullanılır. Genelde arananı antep fıstıklı tipi olsa da ekonomik nedenlerle sık sık cevizlisine de rastlanır. Yalın servis edilebileceği gibi, sade dondurma veya kaymakla da servis edilebilir. Baklavanın yufkalarının ince açılmış olması, ceviz veya fıstığının bol olması ve şerbetinin tam kıvamında olması o baklavanın kaliteli olduğunu gösterir.

Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır. Temel olarak bu farkı ortaya koyan en önemli özellik kullanılan hammaddelerdir. Baklavaya giden yolda ilkin Harran Ovasının susuz tarlalarında yetişen sert buğdayından elde edilmiş un Gaziantep'in suyuyla bir araya getirilir. Böylelikle ortaya çıkan hamur Antepli ustaların elinde, mutlaka armut ağacından imal oklavalarla, her biri kağıttan daha ince 40 kat yufkaya dönüştürülür. Bu kırk katman arasına Ağustos ayının ilk haftasında Turfanda toplanan ve daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasında "boz-iç" diye tabir edilen, 1 kilosunda 110-170 gr fıstık içi veren, zümrüt yeşili rengi ve zengin aromasıyla en değerli Antep fıstığı, Keçi ve koyun sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriğinden arınarak %99.9 yağ barındıracak şekilde hazırlanmış Sadece ot ve çiçeklerle beslenen koyun ve keçilerin sütünden elde edilen en rafine haliyle sadeyağ, Keçi, koyun veya inek sütünün 105-108 C°ye kaynatılıp, içine yine bölgeden elde edilen irmik konulur. Sonrasında fırınlanan tepsilerdeki baklavaların üzerine hava koşulları dikkate alınarak belirlenmiş kaynama derecesinde stabilize edilen şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilir.

Baklavanın sayısız sırrı vardır. İyi baklava toprakta başlar. Hamurun yapıldığı un unun yapıldığı buğdayın türü buğdayın yetiştiği toprak önemlidir. Fıstığın hasat zamanından sadeyağı oluşturan sütün sağıldığı hayvanın bahar otlarıyla beslenmesi gibi birçok detay baklavanın lezzetini belirler. İyi baklavacı fıstık, yağ, un, şeker, nişasta, süt gibi bütün hammaddelerin en iyisini seçer. Baklavada malzemenin beraberinde Hava koşulları, üretim ortamındaki nem, şerbetin derecesi, ustaların el emeği de önemlidir. Prosesin en başından müşteriye sunumuna kadar olan aralıkta her çalışanın katkısı bilgisi ve tecrübesi değer katar. Ayrıca Orijinal Antep baklavası, bir de tazeyse ilk ısırışta kulağa çok hoş gelen bir hışırtı çıkarır. Nar gibi kızarmış incecik yufkaların birbiri ardınca kırılmasından gelen, kuru yaprakların rüzgarda çıkardıklarına benzer bir hışırtı. Baklava meraklıları için bu ses neredeyse baklavanın kendisi kadar haz vericidir.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Ramazan Özel
Gündem
Kaynak: Sporx.com
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok