Haber Tarihi: 26 Nisan 2017 17:18 - Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017 17:18

Bugün Google doodle'ı Cassini Uzay Aracı nedir?

Bugün Google'ı açanlar sürpriz bir doodle ile karşılaştılar. Google, Cassini Uzay Aracı için özel olarak bir video hazırladı. Cassini Uzay Aracı nedir sorusunun cevabını bu haberimiz içerisinde sizler için derledik. Bugün Google doodle olan bu uzay aracı nedir, hangi amaçla kullanılır...

Bugün Google doodle'ı Cassini Uzay Aracı nedir?
Abone Ol
Bugün Google Doodle olarak karşımıza Cassini Uzay Aracı çıktı. İnternette bir şey aramak isteyen kullanıcılar, Google tarafından hazırlanan bu doodle karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Birçok insan da Cassini Uzay Aracı hakkında merak sahibi oldu. Biz de bu önemli uzay aracı hakkında merak edilenleri sizler için açıklıyoruz. İşte Cassini Uzay Aracı...
Cassini-Huygens adlı insansız uzay sondası Satürn'ün halkalarından Dünya'yı görüntüledi. Dünya'nın 1.4 milyar kilometreden çekilen bu fotoğrafı eşsiz görüntüler görmemizi sağlarken, aradaki mesafeden dolayı fotoğrafta Dünya, karanlığın içerisinde bir nokta gibi görülüyor. Bizim gökyüzüne baktığımızda görünen yıldızları andırıyor.

Ayrıca uzay ajansı, fotoğrafın daha yakın, kırpılmış sürümünü de yayınladı ve o fotoğrafta Ay da daha zayıf bir parlak nokta olarak görülebiliyor.

12 Nisan'da Cassini Uzay Aracı tarafından çekilen fotoğraf NASA'nın açıklamasına göre, her ne kadar görmek mümkün olmasa da, Dünya'nın Cassini'ye bakan tarafı Güney Atlantik Okyanusu'ydu. Yine NASA'dan yapılan açıklamaya göre Cassini Uzay Aracı, 21 Nisan'da Titan'da (Satürn'ün uydusu) 127'nci ve son kez yaklaştı ve uydu yüzeyinin 979 kilometre üzerinden son yakın geçişini yaptı.

SON SEFERİ

Cassini-Huygens adlı insansız uzay sondası söz konusu yörünge üzerinde 22 tur yapmasının ardından 15 Eylül'de son bir dalış yapacak ve Satürn'ün atmosferinde yok olacak.

GOOGLE'DAN CASSINI İÇİN DOODLE

Cassini Uzay Aracı'nın Satürn halkalarından Dünya'yı fotoğraflamasının ardından Google bir doodle hazırladı. Bu doodle'da uzayda dolaşan Cassini-Huygens, Satürn'e yaklaşmasıyla onu fotoğraflıyor. Ardından ise diğer gezegenleri fotoğraflamaya devam ediyor. Google'ın hazırladığı bu kısa animasyon kullanıcıların beğenisini toplamayı başardı. İşte Google'ın Cassini Uzay Aracı doodle'ı:




Eylül ayında görevini tamamlamadan önce son çalışmalarını yapan gözlem uydusu Cassini, Satürn gezegeni ile halkaları arasından geçiyor. Uydunun tespitlerinin Satürn'ün gizemli yapısına dair yeni bilgiler vermesi bekleniyor.

Cassini, Satürn'ün atmosferi ve halkaları arasına 22 dalış gerçekleştirecek. Uzay aracı, bugün TSİ 12.00'da saatte 110 bin kilometre hızla ilk kez halkalarla gezegenin arasına girmeye başladı.

Uydunun burada kaya veya buz parçalarına çarpma ihtimali bulunuyor. Cassini, buna karşı antenini bir kalkan olarak kullanacak olsa da o hızlarda çok küçük bir darbe bile uyduya büyük zararlar verebilir.

Uydu antenini kalkan olarak kullanacağından 20 saat boyunca dünyaya da sinyal gönderemeyecek. BBC bilim muhabiri Jonathan Amos, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'ndeki (NASA) bilim insanlarının Perşembe gününe kadar uzay aracıyla radyo bağlantısı kurmak için bekleyeceklerini bildiriyor.

Denemenin başarılı geçmesi durumunda önümüzdeki beş ay boyunca 21 dalış daha gerçekleştirecek olan Cassini, sonrasında Satürn'ün atmosferine girerek yok olacak.

Bunun nedeni ise uydunun içindeki yakıtın tükenmek üzere olması. Cassini'nin yakıtı bittikten sonra gezegenin uydularına düşerek oradaki olası yaşamı etkilememesi için bilim insanları böyle bir yol tercih etti.

NASA, BÜYÜK FİNAL DİYOR

NASA, bu son hamleleri büyük final olarak tanımlıyor. Zira, bu yakın uçuşlar sayesinde bugüne kadar hiç olmadığı kadar yüksek çözünürlüklü görüntüler ile gezegenin tarihi ve yapısı hakkında hiç bilinmeyen verilerin elde edilmesi amaçlanıyor.

Fransa'daki Paris Gözlemevi'nden Athena Coustenis atmosferin yapısı, bileşenleri ve dinamikleri ile Satürn'ün halkaları hakkında olağanüstü bilgiler edineceklerini söylüyor.

Bu bilgilerden biri de halkaların toplam kütlesi. Kütlenin miktarı ne kadar büyükse halkaların o kadar eski olduğu düşünülecek. Halkaların gezegenle aynı yaşta olma ihtimali de var.

Bilim insanları bunu Cassini'nin uçuşu sırasında hızının yerçekiminden nasıl etkilendiğini ölçerek gerçekleştirecek.



İŞTE BÖYLE ÖLÇECEK

İtalya'nın başkenti Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nden Luciano Iess "Eskiden Cassini halkaların dışından uçtuğu için halkaların kütlelerini ölçemiyorduk" diyor ve ekliyor:

"Dışarıdan ölçüm yaparken gezegenin kütlesinin boyutu, halkalara kıyasla çok daha büyük olduğu için halkaların kütlesini hesaplamak imkansızdı. Ama gezgenle halkaların arasından uçmak, gezegen ile halkaların kütle çekim etkilerinin farklı yönlerden gelmesi sayesinde bunu ölçmemizi sağlayacak. Cassini'nin hızını saniyede birkaç mikron hassasiyetinde ölçebileceğiz. Bir milyar kilometreden daha uzak olduğunu düşündüğümüzde bu aslında müthiş bir şey."

Cassini görevinde NASA'nın partneri olan Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) Nicolas Altobelli ise kütleyi bilmenin başlı başına yaşı hesaplamaya yeterli olmayacağını söylüyor:

"Daha halkaların yapısını anlamamız lazım. Neredeyse saf su buzundan oluşuyorlar. Eğer çok eskilerse, Satürn'le aynı dönemde oluşmuşlarsa sürekli meteor bombardımanına maruz kalmalarına rağmen nasıl bu kadar saf kalmayı başarmışlar?"

Bir ihtimal de halkaların genç olduğu ve Satürn'e çok yaklaşan bir kuyruklu yıldızın sayısız parçaya bölünmesiyle oluştuğu.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok