Ali Ay: "Tutamayacağım sözü vermem"

Bursaspor Başkanı Ali Ay, kulübün 2016 yılının ilk toplantısında açıklamalarda bulundu.

Haber; DHA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Ali Ay: 'Tutamayacağım sözü vermem'
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
02 Mart 2016 21:19
Bursaspor Kulübü'nün 2016 yılının ilk toplantısı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu'nda yapıldı. 383 üyeden 79'unun katıldığı toplantıda konuşan Başkan Ali Ay, kulübün ASSET'ten tamamen kurtulduğunu, Akifbank'ten temliği kurtardıkları yeni bankalarının Halkbank Faktöring olduğunu söyledi.

Kurulda, Ekrem Barışık, Hasan Erdem, Yasin Erdem, M.Metin Atay, Hasan Halit Acar, Özden Doğan, M.Dursun Başaran, Cem Şirin, Ahmet Yaşar, A.Nihat Irkörücü, Ali Yazır, Şaban Babaç'ın Divan Başkanlık Kuruluna üyelikleri kabul edildi.

Divan Başkanlık Kurulu Başkanı İdris Sevinç açış konuşmasında, "Divan olarak oluşturduğumuz üç kurulda yeni yönetimdeki arkadaşlarımız bizimle birlikte Tüzük ve Hukuk Kurulu'nda Hakan Dinçtürk, Sosyal ve Mali İşler Kurulu'nda Fatih Pulat ve Sportif Faaliyetler Kurulu'nda ise Yüksel Çolak bizlerle birlikte çalışmaya başladılar. Hayırlı olsun. Yeni ve güzel bir tüzük yaratmak için çalışmalar yapılıyor" dedi.

SİVRİ'DEN AÇIKLAMALAR
Divan Kurulu üyesi Avukat Haluk Sivri, Tüzük ve Hukuk Komisyonu çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Sivri, "Değerli avukat arkadaşlarımızla fikir alış verişinde bulunduk. Önümüze birtakım ham fikirler çıktı. Bunları ilerleyen toplantılarda değerlendirip yönetim kurulumuza sunacağız. 2016 yılında bir tüzük genel kurulu yapılacaktır. Bu tüzük uzun yıllar kulübümüze hizmet verecek araç olacaktır" diyerek konuşmasını bitirdi.

Dilek ve temenniler bölümünde Bursaspor İlk Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Kadir Şankaya ile üyeler Ersin Kurtuluş, Yüksel Türker, Çetin Tezyapar, Behzat Çavdar, Ahmet Ademoğlu tüzük ve kulüp üyelikleriyle ilgili düşüncelerini dile getirdiler.

YÖNETİM OLARAK 40 UÇURDUK
Daha sonra Bursaspor Kulübü Başkanı Ali Ay idari, mali ve sportif konularda üyelere açıklamalarda bulundu. Ali Ay şunları söyledi:
"Değerli Divan, Bursaspor sevdalıları. Bugün yönetim olarak 44 günü geride bıraktık. Yani bugün yönetim olarak bir anlamda kırk uçurduk. Bu süre içerisinde kulübün mali açıdan ne durumda olduğunu ortaya çıkarttık. Burası küçük bir şirket değil. Devasa bir holding. Bu holding bugüne kadar maalesef makam koltuğu ile yönetilmiş. Ortaya feci bir durum çıkmış. Burarız gerçekten ticari bir yer olsaydı bugün kilit vurulmuştu. Attığımız her imzayı bugüne kadar kamu oyu ile paylaştık. Herkes bilgi sahibi olsun, taraftara gerçekleri bilsin istedik. Cebinden ne kadar para olduğunu, borcunu bilmezsen markete gidip su bile alamazsın. Olmayan para ile maalesef bütün marketi satın almışlar. Tarihinin en büyük gelirini futbolcu satışından almışken, borçlardan kurtulmamış ve tarihin en pahalı kadrosu kurulmuş. Sonuçta kulüp batağa saplanmış."

KULÜP MUHESEBESİ DÜZENE GİRDİ
"Kulübümüzün muhasebesine yıllık olarak futbolculara, bakkala, kasaba, maaş harcamaları ne diye sordum. Cevabını 20 gün sonara alabildim. Bizim futbolcunun maliyeti ne diyorum vergisi stopajı, menajer parası nerede. 1 milyon üzerine sözleşmeye imza atanlara birde maç başı 10'ar bin Euro maç başı var. Yüzde on menajerlik ücreti var. Brütten yüzde 15 stopajı var. Futbolcunun maliyeti de bir anlamda 1.8 milyon Euro'yu buluyor. Bu rakamları daha iyi anlasınlar diye söylüyorum. Bugün ne ödeneceğini, 6 ay sonraki, 1 yıl sonraki borcunu bilmeden kulüp yönetilmez. 2-3 yıl sonrasını bilmeniz lazım. Kulüpte kapı çalındı yıllar öncesine ait 55 bin Euro borç getirdiler. Avukat her geldiğinde eyvah diyorum. Muhtar Tucaltana bu kadar borcumuz var deseler inanın şaşırmam. Bir finansımızın olmaması Bursa'nın ayıbıdır."

ŞİKAYET İÇİN GÖREVE GELMEDİM
"Ben şikayet için gelmedim bu göreve. Bilginiz olsun diye bunları söylüyorum. Bu kulüp ya düzelecek, ya düzelecek başka yolu yok. Bursaspor kulübü yumurtayı bile para ödeyip diye almış. Yumurta lazım desem en az 20 firma gönüllü olarak bunları karşılan. Temel tüketim ihtiyaçları için görüşmeler yaptım. Hep olumlu dönüşler kazandım. Bu da beni mutlu etti."

İBRA EDİLMEME OLAYINI İNCELİYORUZ
"Bu arada genel kurul üyeleri eski yönetimi ibra etmeyip bize bir görev verdi. Yabancı firma ile anlaştık. Kulüplerin halka arza ile ilgili çalışması olan bir başka olmak üzere bugün 2 şirketle çalışıyoruz. Buradan çıkacak raporlara göre hareket edeceğiz. Kamu oyunda ibra olayı ile sanki bir şey yapılmıyormuş diye düşünmelerini istemiyorum. Gereken yapılıyor. Çözüm ne. Borcu bir çırpıda ortadan kaldırmak mümkün değil. Bunun için bir hazine anahtarını bulmanız lazım. Futbol geliri ile bunu yapmanız mümkün değil. 100 milyon geliriniz varken 150 harcarsak tabii ki batarız. Personel ve diğer branşları koyarsak borç her yıl 80 milyon artar. Benim kafama silah dayasanız bundan sonra pahalı transfer yaptıramazsınız. Ödemeyeceğimiz paranın altına imza atmam."

KULÜPLER BİRLİĞİNDE KONUŞTUK
"Pazartesi günü Kulüpler Birliği toplantısında arkadaşlarla görüştük. Futbolcularına 2-3 milyon veren futbolcularda var. Bizim bir tık altımızdakiler 100 ile 400 bin Euro veriyorlar. Biz iki futbolcuya 60 milyon vermişiz. Fayda maliyet tablosu ortada. Bu sezon bitti. Bu hormonlu büyümeye son vereceğiz. Faydası az, maliyeti çok olanlarla yollarımızı ayıracağız. Sportif faaliyetteki başarılı takım yaratacağız. Deniz ve Jem ile başladık. Yüksel kardeşimin girişimi ile Deniz olayını çözdük. Akılcı transferler olur, altyapı kaynakları koyarsak, hedefini Avrupa olarak belirlemiş kulüp ortaya çıkar."

5 BENZİN İSTASYONU
"Mali tablodan sonra bir yıl sonra yarı yarıya indirmezsem kongre kararı alırım sözümü laf olsun diye söylemedim. Belediye Başkanımız bize yardımcı oluyor. 5 benzin istasyonu ile kulübümüze 100 ile 150 milyon gelir elde edeceğiz. Biz öncelikle ortalığı toparlamak istiyoruz. Mali genel kurulu yapabilmemiz için bir günden belirleyemezdik. Onun için yapmadık. Yönetim olarak almak yetkimiz var. Ancak satış yetkimiz yok. O zaman mali genel kurulu yapacağız. O zaman destek bekleyeceğiz. Bu uzun vadeli değil 9 ay veya 1 senede bunu çözeceğiz. Şehir plancılarıyla çalışıyoruz. Sırtımızdaki kamburlardan kurtulacağız. Ali Turan arkadaşımız çalışmaları sonrasında Vakıfköy'de Spor lisesini kuracağız. Benim etrafımdaki arkadaşlarım var. Sözünü aldım. "

TUTAMAYACAĞIM SÖZÜ VERMEM
"Beni bilen bilir. Hayatım boyunca tutmayacağım söz ermedim. Bursaspor, 2017-18 sezonunda hem şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olacak, hem de Avrupa kapılarını ardına kadar açacak takım kuracağız. Genel Kurul beni ve arkadaşlarımı seçti. 19'unda mazbatamızı alıp işe başladık. Kurumsallıktan geçmeyen kulüp ele aldık. Muhasebe bir kızımız her şeye o bakıyor. Biz muhasebede 3 ay gerideydik. 2 arkadaş aldık. Şuan günü yakalayabildik. Ekibimiz derli toplu olacak. 6 aya kadar sabır göstermenizi istiyorum. Geldiğimizden bu yana 43 milyon ödedik. Martta ödenecek 28 milyon 310 bin, nisan 19 milyon 500, mayıs 19 milyon, haziran 19 milyon 500, temmuz 16 milyon 300 bin TL olmak üzere toplam 102 milyon borç var. Bugüne kadar yönetim olarak 85 milyon TL katkı koyduk. 14 milyon tahmini giderle birlikte borç miktarı 201 milyon. Gelir ise TFF'den 10 milyon,Spor Toto'dan 1,5 milyon, müsabakalardan 1 milyon, locadan ise 2,5 milyon TL olmaz üzere elimizdeki benzin istasyonu çeki 9 milyon. Kredi kapama çekleriyle birlikte toplam 45 milyon var. Yani bütçemiz açıkta."

BORÇTA AÇIK 155 MİLYON TL
"155 milyon TL fark var. Bunu yanlış anlamışlar. Şuan günü yakalayabilmek için 50 milyon dolar lazım. Var gücümüzle çalışıyoruz. Yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Beni yalnız bırakmadılar. 1 aktifbank, 2 asset, 3 benzin istasyonuydu. Ben yanlışlıklar gördüm. Benzin istasyonu 9 milyon stopaj dahil 60 bin tl 10 yıl zamsız verilmişti. Biz bunu kabul etmiyoruz dedik. Arkadaşlar gelip gitti. Son toplantıda bir yere vardık. Uzlaştık. 11 milyon 500'e çıkarttık. 1 loca sattık. Paranın 4 milyonu 1 ay sonra alacağız kalan, 4,5 milyon 18 aya yayılmış durumda."

BAŞKAN HEM AKILLI HEM PARALI OLMALI
"Ben sanayiciyim. Hakka hukuka adalete çok dikkat ederim. Ben kimsenin parası pulu, şekli şemaliyle ilgili konuşmam. Bunu sevmem. Paralı başkan mı akıllı başkan mı diye sorduklarında ben de hem paralı hem akıllı başkan lazım bugün Bursaspor'a dedim. Bankalarda bayağı problem vardı. Hiçbir banka kulübe yanaşmıyordu. 8 banka ile görüştük. Ben kendi şirketimin 10 milyon da şahsi kefaletim var. Şirketimin ismi; Fatih beyin bankacılığını kullanarak Aktif bankı kapattık. HalkBank'a geçtik. Ahmet Çalık Grubu'na Sağlık Bakanına Mehmet Müezzinoğlu, İç İşleri bakanı Efkan Ala, Milletvekili Hüseyin Şahin ve Maliye Bakanına teşekkür ediyorum. Bize çok yardımcı oldular."

ASSET'İ BİTİRDİK
"Bugün Asset'i tamamen bitirdik. Bu konuda arkadaşlarımız için sizden alkış istiyorum. Bursaspor'a 10 yıl için 10 milyon dolar kazandırdık. Bunu da cezayı şart ödemeden başardık. Şuana kadar 1 milyon 300 bin ödenmiş. Satışlardan, bu sene için 200 bin TL aldılar. Hak edişleriydi. Ben bu arkadaşlarla benim şartlarımla çalışıyorum. Ben satarsam ona komisyon vermem. Ne satılırsa satılsın yüzde 12 artı KDV alıyorlardı. Bundan kulübü kurtardık."

MALİYE BAKANINA TEŞEKKÜR
"Batalla transferi için vergi dairesinden borcu yoktur yazısı almamız lazımdı. Maliye bakanımıza teşekkür ediyorum. Bunun için 2-3 defa Ankara'ya gittik. Bize çok yardımcı oldu. Vergi Dairesi Müdürünün katkılarıyla son gün uzatmayı aldık. 10 milyonu 18 aya bölüp uzattık. Bugün 5 milyon TL daha vergi borcu ödedik. Bursaspor'un şuanda benim için olmazsa olmazlarından bir tanesi, banka kredilerinin ivedilikle kapatılması. Yıllık maliyeti 13/14 milyon TL, 16-17'yi bulacak. Bunu kapatmazsak kulüp her sene faiz öder. Bunun için bütün sanayicilerimizden buradaki arkadaşlarımızdan ticaret erbabı arkadaşlarımızdan localarımızı almalarını, kombinelerimizi almalarını istiyorum."

İLK KAPIYI BEN ALDIM
"Kapıları satmaya başladık. İlk kapıyı ben aldım örnek olmak istedim. 80 kapımız var. Nereden böyle başkanı bulacaksınız. Ben hakikaten Bursasporluyum. Lafta değil. Çocuklar tutmasa 50 milyon doları koyarım ben öyle Bursasporluyum. Hasan Gülayan kardeşim sizden bir loca almanızı bekliyorum. Temliklerimiz 110 milyondu. Benzin istasyonu da 4 milyon karşılığında 150 milyon olarak teminat verilmiş aktif banka. Biz bunu şuan 96 milyon temlik verdik. Benzin istasyonu dışarıya çıkınca başka banka ile görüşüp para alacağız. Bunlar çözüm değil. Çözüm öz kaynak. Geliri arttırmak. Maalesef kalıcı giderimiz var gelirimiz yok. Bun öncelikle halledilmeli. Pahalı transfer istemeyin. Bana Batalla lazım. Yazıcı dönemindeki Batalla lazım 300 bin 400 bin Euroluk lazım. Var gücümüzle çalışıyoruz. Kimse karamsar olmasın biz bunu çözeceğiz."

Başkanın bu konuşmasını Divan Kurulu üyeleri ayakta alkışladı.

Daha sonra söz alan Finansal Yapılanmadan Sorumlu Mali Asbaşkan Fatih Pulat, "Hali hazırda Aktif bank ile çalışma koşulları şöyle; Spor Toto 30 milyon. Yılda 5 milyon alındığı için 6 yıllık gelir yapıyor. Aynı zamanda TFF temlik 63 milyon 900 bin TL. Biz bu temliklerle karşı karşıyaydık. Benzin istasyonu ipoteği vardı. Ekspertiz değerlendirmesinde 4,5 milyon görünüyordu. Şimdi bunu 30 milyon olarak değerini belirledik. İpoteği aktif banka kapattım. Spor Toto ve TFF gelirlerini Halkbank'a verdik. Mevcut şartları 11 milyon e bileti boşa çıkardık. Bunu paylaşmak istedim" diye açıklamalarda bulundu.

Tümü
 Reklam